Internacional 25/09/2015

El papa Francesc rebutja davant l'ONU la "submissió asfixiant" als organismes financers

El pontífex reclama acabar amb els privilegis dels cinc membres permanents del seu Consell de Seguretat i fa una crida a la defensa del medi ambient i la prohibició de les armes nuclears

Agències
2 min
Francesc s'adreça als membres de l'assemblea general de l'ONU, a Nova York. TONY GENTILE / REUTERS

BarcelonaEpapa FrancescNacions Unides"submissió asfixiant" als organismes financerssotmeten ales poblacionsConsell de Seguretat de l'ONU

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, ha reivindicat acabar amb els privilegis d'alguns països en la presa de decisions a les Nacions Unides i en organismes financers que dicten mesures que suposen un "abús o usura" als països en vies de desenvolupament. Davant el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, el papa ha dit clarament que cal acabar amb el privilegi del qual gaudeixen els cinc membres permanents del seu Consell de Seguretat (Xina, Estats Units, França, Regne Unit i Rússia).

Defensa del "dret a l'ambient"

Bergoglio ha atacat el que ha anomenat "falsos drets", que s'oposen a "grans sectors indefensos, víctimes d'un mal exercici de poder", i ha recalcat que cal "afirmar amb força" els drets de dones i homes exclosos, "consolidant la protecció de l'ambient".

Com s'esperava, ha instat que en la pròxima Conferència de París sobre Canvi Climàtic s'arribi acords "fonamentals i eficaços" i va parlar del concepte del "dret de l'ambient" perquè, ha assegurat, "qualsevol dany a l'ambient (...) és un dany a la humanitat".

Respecte per les normes internacionals i prohibició de les armes nuclears

El pontífex ha elogiat l'existència de l'ONU com, però ha criticat les conseqüències de l'"incompliment" de les normes internacionals que d'ella emanen. "Quan es confon la norma amb un simple instrument per a utilitzar quan resulta favorable i per eludir quan no ho és, s'obre una veritable caixa de Pandora de forces incontrolables, que danyen greument les poblacions, l'ambient cultural i fins i tot l'ambient biològic", ha precisat.

Ha recordat, així mateix, que la pau està en el preàmbul i primer article de la Carta de les Nacions Unides i que per això resulta més contradictori permetre la proliferació de les armes de destrucció massiva, sobretot les nuclears. Per això ha advocat per la "total prohibició" d'aquestes armes, perquè impliquen una ètica i un dret que són un "frau a tota la construcció de les Nacions Unides".

Garantia d'un "mínima base material i espiritual"

El papa ha demanat als governants mundials que facin tot el possible perquè tothom pugui tenir una "mínima base material i espiritual". "Sostre, treball i terra" és el mínim absolut en el material, i "llibertat de l'esperit, que comprèn la llibertat religiosa, el dret a l'educació i els altres drets cívics".

stats