Internacional 18/06/2015

El papa Francesc denuncia la passivitat dels polítics davant el canvi climàtic

El text repassa les principals causes del canvi climàtic i denuncia les seves conseqüències, fent especial esment als més desafavorits

Efe
2 min
Una monja llegeix l'encíclica papal sobre el canvi climàtic

Ciutat del VaticàEl Papa Francesc ha fet pública aquest dijous la seva encíclica sobre el canvi temàtic titulada "Laudatio Si: sobre la protecció de la casa comuna". Aquest text és el primer signat pel Papa en solitari, i arriba uns mesos abans de la cimera internacional contra en canvi climàtic que es celebrarà el desembre a París.

Des de l'inici del seu pontificat, el papa s'ha referit en nombroses ocasions a la protecció del medi ambient. Fa un repàs de les causes que provoquen el canvi climàtic i denuncia també les seves conseqüències entre els més necessitats.

Debilitat política

El pontífex denuncia que els poders polítics reaccionen de manera dèbil i critica els "interessos econòmics" a l'hora de fer front la defensa del medi ambient. "Hi ha molts interessos particulars i l'interès econòmic preval sobre el medi ambient", afegeix. També alerta que en alguns casos es "manipula la informació per no veure afectats els projectes".

Segons Bergoglio, el sotmetiment de la política en front de la tecnologia i les finances ha portat al fracàs de les cimeres mundials sobre medi ambient i lluita contra el canvi climàtic.

Deute ecològic

El Papa es fixa en com les exportacions d'algunes matèries primeres per satisfer els mercats industrialitzats del nord han produït danys a les comunitats més desafavorides, com la contaminació per la extracció d'or i coure.

El pontífex denuncia que alguns països duen a terme activitats prohibides als països del sud, i deixen enrere "grans passius humans i ambientals" com pobles abandonats, esgotament de reserves naturals, desforestació, rius contaminats i molt poques obres socials.

Fa una crida als països desenvolupats a contribuir a resoldre aquest "deute ecològic" limitant de manera considerable el consum d'energia no renovable i aportant als més necessitats "polítiques i programes de desenvolupament sostenible".

"L'estil de vida actual, per ser insostenible, només pot acabar en catàstrofes, com de fet ja està passant periòdicament en algunes regions", alerta Bergoglio.

stats