Internacional 25/12/2017

El Papa reivindica "les fronteres reconegudes internacionalment" entre Palestina i Israel

En el seu discurs de Nadal, Francesc reitera la seva oposició al reconeixement de Jerusalem com a capital de l'estat israelià, anunciat per Trump fa unes setmanes

Efe
2 min
El Papa al balcó de la basílica de Sant Pere per pronunciar el seu discurs de Nadal

RomaL'oposició del Papa a la decisió de Donald Trump de reconèixer Jerusalem com a capital de l'estat d'Israel ha sigut un dels punts més destacats del discurs de Nadal de Francesc aquest any.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Com és habitual, sigui qui sigui el pontífex, el cap del Vaticà repassa cada any el discurs 'urbi et orbi' des de la basílica de Sant Pere i demana solidaritat i caritat per als més vulnerables, especialment els nens de molt llocs del món en conflicte.

Aquest any, quan la UE està immersa en un fort debat sobre la gestió dels refugiats després del fracàs del sistema de quotes que proposa retirar Donald Tusk, el papa Francesc ha parlat dels "nens obligats a abandonar els seus països i a viatjar sols en condicions inhumanes, fet que els converteix en presa fàcil presa per als traficants de persones".

"Jesús coneix bé el dolor de no ser acollit i la dificultat de no tenir un lloc on reposar el cap. Que els nostres cors no estiguin tancats com les cases de Betlem", ha instat. I ha demanat esforços "per fer que el nostre món sigui més humà, més digne dels nens d'avui i de demà".

Però el cap de l'església catòlica i cap d'estat del Vaticà tampoc ha defugit l'espinós tema d'Israel i Palestina. Ha demanat reprendre el diàleg per a una coexistència pacífica de palestins i israelians "dins d'unes fronteres reconegudes entre ells i reconegudes a escala internacional".

El pontífex, que ja ha expressat diverses vegades la seva oposició al reconeixement a principis de desembre del president dels EUA, Donald Trump, de Jerusalem com a capital de l'estat d'Israel, ha reprès avui la qüestió.

"Que el Senyor sostingui també l'esforç de tots aquells membres de la comunitat internacional que, moguts per la bona voluntat, volen ajudar aquesta terra martiritzada a trobar, tot i els greus obstacles, l'harmonia, la justícia i la seguretat que anhelen des fa tant de temps", ha afegit.

El vídeo de bon Nadal "als amics cristians" de Netanyahu

Mentre el Papa criticava la decisió de Trump, el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, llançava un vídeo enregistrat a la ciutat santa difós mitjançant un tuit. Desitjava bon Nadal als "amics cristians" d'arreu del món i els convidava visitar Jerusalem, una manera de reivindicar-la com a capital d'Israel.

stats