Internacional 16/08/2019

El ministeri de Transport italià ordena que es permeti el desembarcament de l''Open Arms'

El president de l'Eurocambra també exigeix que els migrants puguin atracar aquest divendres

Regina Laguna
2 min
El vaixell humanitari 'Open Arms', vist des de l'illa de Lampedusa.

Brussel·lesEl Centre Nacional de Coordinació de Socors Marítim italià, que depèn del ministeri de Transport del govern d'Itàlia, ha enviat l'ordre al port de Lampedusa perquè s'autoritzi sense més retard l'ingrés de la nau 'Open Arms' al port de l'illa, segons un document a què ha tingut accés la Cadena SER.

D'altra banda, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha demanat a les autoritats italianes que considerin la situació "dramàtica" a bord de l''Open Arms' i que permetin el desembarcament a port "avui mateix". No és la primera vegada des que va ser nomenat que Sassoli exigeix una solució per acabar amb la situació que viuen els migrants atrapats a l''Open Arms'.

L'oficina de Presidència del Parlament Europeu es va posar en contacte aquest dijous amb l''Open Arms'. Des del vaixell humanitari "ens han descrit condicions al límit del que és suportable", explicava aquesta oficina en un comunicat. "La situació s'ha convertit en dramàtica", ha declarat el president del Parlament Europeu, David Sassoli. "Les condicions higièniques a bord són precàries i cal permetre immediatament el desembarcament", ha insistit. David Sassoli ha afegit que espera "que les autoritats italianes entenguin la gravetat i la urgència humanitària a bord del vaixell i que els permetin entrar a port avui mateix".

Dijous de la setmana passada Sassoli va adreçar-se a la Comissió Europea perquè intervingués immediatament coordinant una resposta humanitària i, tot i que no hi ha hagut cap resposta oficial directa al president, en aquests moments ja hi ha sis països disposats a acollir els migrants. Aquest dijous a la tarda la Comissió va reaccionar a Twitter recordant el seu paper d'intermediari, mentre les autoritats italianes continuaven sense resposta.

De moment no hi ha cap reacció de les autoritats italianes a la petició de Sassoli, segons confirmen fonts de l'oficina de Presidència del Parlament Europeu, tot i que la Cadena SER publica que el ministeri de Transport hauria donat l'ordre de desembarcar.

La Comissió Europea ha respost a través del compte de Twitter de Dimitris Avramópulos, el comissari d'Immigració. Amb dos tuits, explicava que la Comissió ha mantingut contactes intensos les últimes setmanes amb els estats membres i està agraïda "per la cooperació i la solidaritat" dels sis països que s'han ofert a acollir els migrants a bord de l''Open Arms'.

El segon tuit diu: "Estem disposats a proporcionar coordinació i suport operatiu sobre el terreny un cop s'hagi trobat una solució per al desembarcament". S'ha de tenir present que la Unió Europea no és competent en matèria d'immigració i, per tant, no pot obligar els països membres a obrir els ports, atès que és sobirania nacional.

Malgrat la resposta dels països que s'han ofert a acollir i la resolució judicial d'un tribunal italià que establia la necessitat d'oferir assistència urgent als migrants i permetre'ls entrar en aigües italianes, el ministre de l'Interior, Matteo Salvini, continuava aquest dijous prohibint que els migrants a bord del vaixell toquin terra. Així, la Comissió Europea ha hagut d'ajornar el repartiment d'aquestes persones entre els estats membres que s'havien ofert voluntàriament: Espanya, França, Alemanya, Portugal, Luxemburg i Romania.

stats