Internacional 04/09/2013

El Parlament francès debat sobre Síria: "França no atacarà sola"

El primer ministre del país, Jean-Marc Ayrault, ha defensat la decisió de François Hollande i ha alertat d'una possible desestabilització de la regió si no hi intervenen

Ara
2 min

Barcelona"França no atacarà sola i buscarà el suport d'altres aliats", ha dit el primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, sobre la decisió de François Hollande d'intervenir a Síria, una frase que ha estat contestada per parlamentaris francesos en veu alta i de manera burlesca: "Quins aliats?".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Parlament francès debat aquest dimecres la decisió del president francès de participar en l'ofensiva militar contra Damasc, en resposta a l'atac amb armes químiques contra els civils per part del règim de Baixar al-Assad el passat 21 d'agost.

Ayrault ha explicat el seu posicionament sobre una possible intervenció militar a Síria en un discurs d'una mitja hora davant la resta de parlamentaris. En defensa de la decisió d'Hollande, el seu discurs favorable a la intervenció ha topat amb la negativa de tota l'oposició.

Missatge per a l'Iran i Corea del Nord

"Què escollim? L'acció o la resignació", ha dit Ayrault per justificar un atac a Síria. "No atacar seria posar en perill la pau i la seguretat de la regió. Seria tolerar una demora de la impunitat a un recurs massiu de les armes químiques. [...] Quin missatge enviaríem a d'altres règims com l'Iran o Corea del Nord?", ha afegit el primer ministre.

El primer ministre francès també ha dit que estan "segurs que el règim sirià ha utilitzat armes químiques diversos cops els darrers mesos".

Els diferents grups parlamentaris havien demanat una votació al Parlament per decidir el desplegament de tropes a Síria, encara que no està previst que se'n faci cap.

Segons estipula la Constitució francesa, el president de la República no té cap obligació de consultar al Parlament el desplegament de tropes. Només hauria de fer-ho en cas que la intervenció hagués d'excedir dels quatre mesos.

stats