Internacional 21/08/2019

El Partit Democràtic acorda per unanimitat negociar un govern de coalició amb el Moviment 5 Estrelles

El partit antisistema evita pronunciar-se de moment sobre la proposta

Ara
2 min
El secretari general del Partit Democràtic, Nicola Zingaretti, després de l'assemblea de la seva formació aquest dimecres.

BarcelonaEl Partit Democràtic italià ha acordat aquest dimecres per unanimitat negociar amb l'antisistema Moviment 5 Estrelles formar un possible govern de coalició que pugui treure Itàlia de l'actual crisi política. Giuseppe Conte va dimitir ahir com a primer ministre arran d'una moció de censura presentada per un ministre del seu mateix govern: el titular de l'Interior, l'ultradretà Matteo Salvini.

El Moviment 5 Estrelles no s'ha pronunciat de moment sobre la proposta del Partit Democràtic, i ha anunciat que no farà declaracions fins aquest dijous, quan està previst que es reuneixi amb Sergio Mattarella, el president de la República. Mattarella comença aquest dimecres a la tarda consultes amb els diferents partits polítics per valorar la possibilitat de formar un nou govern amb majoria parlamentària. Amb l'actual distribució d'escons, l'única possibilitat seria que el Moviment 5 Estrelles i el Partit Democràtic sumessin forces, després que la coalició de govern entre el partit antisistema i la Lliga –el partit de Salvini– trenquessin ahir la coalició de govern.

El secretari general del Partit Democràtic, Nicola Zingaretti, ha explicat que la direcció de la seva força política accepta la negociació amb el Moviment 5 Estrelles però amb cinc condicions, que ha resumit de la següent manera: "Pertinença lleial a la Unió Europea, ple reconeixement de la democràcia representativa a partir de la centralitat del Parlament, desenvolupament de la sostenibilitat ambiental, canvi en la gestió del flux migratori amb ple protagonisme d'Europa i una transformació de receptes econòmiques i socials que permeti obrir una etapa d'inversions".

En cas que el Partit Democràtic i el Moviment 5 Estrelles arribessin a un acord, caldria discutir després qui seria el primer ministre. Giuseppe Conte és un dels noms que sonen, ja que malgrat la seva dimissió ahir no ha tancat la porta a tornar assumir el càrrec.

La reacció de Salvini a la decisió del Partit Democràtic de negociar amb el Moviment 5 Estrelles ha estat: "El Moviment 5 Estrelles amb Renzi? Quin estómac...", ha afirmat en referència a Matteo Renzi, que va ser líder del Partit Democràtic i primer ministre. El Partit Democràtic ha estat un etern rival del Moviment 5 Estrelles. De fet, aquesta formació es va fundar en bona part com a reacció al Partit Democràtic i altres partits tradicionals, als quals titlla de "casta".

stats