ESTATS UNITS

Trump posa en risc la supervivència d’espècies en perill d’extinció

Aprova una directiva que redueix la protecció de certs animals per afavorir la indústria

Una investigació de la Universitat de Harvard va concloure el 2017 que la revocació de diverses directives mediambientals anunciades per Donald Trump podria ocasionar 80.000 morts més per dècada als Estats Units i més d’un milió de persones afectades per problemes respiratoris. “Les regulacions estan destruint-nos -ha afirmat el president-, perquè no et permeten respirar”. Quina ironia. El de Trump és el discurs de les indústries més contaminants i dels republicans més radicals, que perceben Washington com la camisa de força que empresona el mercat lliure. Mentre el món s’alarma davant els cada vegada més evidents efectes catastròfics del canvi climàtic, Donald Trump presumeix d’impulsar la recuperació del “bell i net carbó”.

Amb la sortida de l’Acord de París com una de les seves primeres accions de govern, no és d’estranyar que un dels últims moviments de la seva administració hagi sigut afeblir la principal llei que busca la protecció d’espècies en perill d’extinció. El departament de l’Interior ha fet pública aquesta setmana una nova directiva que regirà com ha d’interpretar-se la llei d’espècies en perill, aprovada fa 45 anys amb Richard Nixon a la Casa Blanca i amb ampli suport bipartidista. És la norma que ha ajudat a recuperar animals que van estar a punt de desaparèixer, com l’àguila calba o l’os grizzly, però també és la llei que la indústria del petroli, el gas o l’agricultura han vist històricament com un impediment per al seu creixement . Per això, quan el govern justifica el moviment com una forma d’“alleujar el poble americà de la càrrega regulatòria”, les associacions mediambientals tradueixen poble per indústria.

Un pronòstic pessimista

“El que han fet produirà sens dubte l’extinció d’algunes espècies”, valora a l’ARA el director d’espècies en perill del Centre per a la Diversitat Biològica, Noah Greenwald. El pronòstic alarma, però no és difícil concloure que aquesta sigui la conseqüència de les accions d’una administració liderada per un president que es burla del canvi climàtic. Greenwald assegura que “el 99% de les espècies protegides per la llei continuen vivint avui i centenars més han vist com creix el seu nombre d’exemplars i estan en vies de recuperació”. I tot això malgrat que “ha estat infradotada de manera crònica”.

La nova directiva fa que sigui més senzill alleugerir la llista d’espècies amenaçades o que el grau de protecció d’aquestes s’allunyi dels estàndards de les que estan en perill d’extinció. Significativament, la reglamentació incorpora el factor del cost econòmic en el procés de decisió sobre la inclusió d’una espècie a la llista, cosa que la llei prohibeix de manera expressa. El govern defensa que l’estimació econòmica s’utilitzarà només a efectes de “transparència” i que es basaran exclusivament en dades científiques.

A més, la regulació dona ampli marge d’interpretació al concepte “probabilitat futura”, de manera que l’administració pot menysprear més fàcilment les prediccions de la ciència a mitjà i llarg termini i ignorar els efectes previsibles del canvi climàtic com un factor a tenir en compte. Per justificar aquesta mesura, argumenta que es pretén evitar la presa de decisions “especulatives”.

Protecció de l’hàbitat

“Amb aquesta nova norma serà més difícil protegir l’hàbitat que resulta crític per a [la supervivència de] les espècies que estan amenaçades pel canvi climàtic”, adverteix Greenwald. La directiva “redefineix què es considera una modificació adversa o la destrucció de l’hàbitat” i deixa la porta oberta a l’explotació de terrenys on avui no hi ha una espècie però que poden ser essencials per a la seva supervivència. Per a aquest biòleg, amb Trump es viu un renaixement de les polítiques mediambientals de l’època de George W. Bush. L’actual secretari de l’Interior, David Bernhardt, va treballar en aquella administració republicana i també per al lobi de la indústria petrolífera.

Igual que ha passat amb altres normatives emeses per la Casa Blanca, la relectura de la llei d’espècies en perill pot acabar als tribunals. Sense anar més lluny, aquesta setmana 22 estats, el Districte de Colúmbia i diverses ciutats han demandat l’administració Trump per una altra directiva que reverteix les accions preses per Barack Obama per aconseguir una reducció de les emissions de gas d’efecte hivernacle. Aprovada al juny, permet la prolongació de la vida de les centrals termoelèctriques.

Espècies que s’han beneficiat de la llei

Àguila calba

Os grizzly

Llop gris

Balena geperuda

Pelicà bru

Espècies en perill d’extinció

Llop vermell

Os polar

Còndor de Califòrnia

Ren

Pantera de Florida

Més continguts de