Síria

El periodista Marc Marginedas, segrestat a Síria

El corresponsal d''El Periódico' va ser capturat fa vint dies. Amb dues dècades d'experiència en zones de conflicte, era la tercera vegada que visitava el país

Marc Marginedas, l'enviat especial d''El Periódico' a Síria, va ser segrestat per un grup d'insurgents fa vint dies. El 4 de setembre va ser l'últim dia que va posar-se en contacte amb la redacció del rotatiu.

Era la tercera vegada que aquest periodista català de 46 anys entrava al país des que la revolució contra el règim de Baixar al-Assad va derivar en una guerra civil que ja s'ha cobrat 100.000 morts (segons l'ONU) i on, segons xifres de Reporters Sense Fronteres, actualment hi ha 13 periodistes desapareguts o segrestats.

La guerra civil que viu Síria s'ha complicat a causa dels combats entre les faccions opositores. L'Exèrcit Sirià Lliure combat a diverses zones del territori contra les faccions vinculades a Al-Qaida.

Dues dècades d'experiència

Marginedas ha estat durant dues dècades corresponsal d''El Periódico'. Va començar cobrint la guerra civil d'Algèria i, mentre era corresponsal a Moscou, va informar també de la segona guerra txetxena sobre el terreny. Ha estat corresponsal també a la guerra de l'Iraq (2003-2010), la de l'Afganistan (2006-2010), a la crisi de Darfur el 2004 i durant l'ofensiva d'Israel al sud del Líban el 2006. Darrerament havia cobert la Primavera Àrab a Tunísia i Líbia.

En el seu llibre 'Periodismo en el campo de batalla: quince años tras el rastro de la yihad' (RBA, 2013), Marginedas repassa i detalla les seves vivències com a corresponsal. En una entrevista amb l'ARA, el periodista explicava: "Sovint em trobo que, quan torno d'una zona de conflicte, la gent es queda massa amb l'anècdota, amb el fet d'haver-me arriscat, amb la cobertura de la guerra, la batalleta... Preferiria que es fixessin més en el contingut".