TELEVISIÓ
Internacional 03/02/2011

Intent d'apagada informativa al Caire

La policia ha retingut un equip del '30 minuts' i altres periodistes durant unes hores. Partidaris de Mubàrak han atacat la productora on un altre periodista de TV3 editava una crònica. Els reporters són atacats si surten de l'hotel on hi ha molts dels corresponsals internacionals. Les imatges arriben amb comptagotes

Laia Altarriba
3 min
Eduard Sanjuan relata la detenció per telèfon un cop alliberat

BarcelonaLa policia egípcia està posant moltes dificultats als periodistes internacionals que volen informar des del Caire del que succeeix al país i al llarg d'aquest dimecres n'ha retingut a diverses desenes durant hores. A més, seguidors de Mubàrak han intentat atacar un hotel on hi ha allotjats bona part dels periodistes internacionals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un dels grup d'enviats especials detinguts ha estat l'equip del 30 Minuts que avui mateix ha aterrat a Egipte.

Les 6 persones que formen part d'aquest equip del 30 Minuts de TV3 han estat alliberades al voltant de les 8 del vespre. En una conversa telefònica amb el canal 3/24 han explicat que els han retingut durant 5 hores i que els han tingut molta estona amb els ulls embenats. Eduard Sanjuan, el director de l'equip, ha relatat que a les dependències on els tenien hi havia molts altres periodistes estrangers amb els ulls tapats.

Sanjan ha explicat que en un primer moment els policies els han dit que se'ls emportaven del terrat on estaven filmant per tal de protegir-los. Però que a mesura que passaven les hores han temut que podien "ser objecte d'una acusació d'espies o instigadors". Finalment han estat alliberats i traslladats a un hotel de la ciutat. El periodista considera que les pressions que s'han fet des de Barcelona perquè els alliberessin poden haver influït en la posada en llibertat.

Segons ha explicat el portal informatiu 3cat24, en el moment de la detenció l'equip "estava gravant en un terrat en un barri del Caire quan una patrulla els ha vist i els ha aturat. Els han ficat en dos vehicles militars i se'ls han emportat fins a una caserna o una comissaria d'algun altre barri del Caire. Fa una estona els serveis informatius de Televisió de Catalunya han aconseguit parlar amb ells i han explicat que eren en un autobús, amb els ulls embenats, juntament amb altres detinguts".

Eduard Sanjuan ha explicat que, un cop lliures, no tenen clar encara què faran, però que "s'està fent extremadament difícil filmar un sol pla fora de l'hotel".

D'altra banda, Joan Roura, periodista de la mateixa casa però enviat pels serveis informatius, ha explicat les dificultats que tenen per fer sortir imatges del país. De fet, la crònica que havien d'enviar al matí per emetre al Telenotícies Migdia l'han acabat enviant a la tarda i és el que ha emès el Telenotícies Vespre, a falta d'un reportatge més actualitzat.

Els seguidors de Mubàrak ataquen l'hotel on s'allotgen els periodistes

L'enviada especial de l'ARA al Caire, Carme Colomina, ha explicat fa pocs minuts via telefònica que al llarg del dia els partidaris de Mubàrak han intentat assaltar l'hotel on es troben ella i molts altres corresponsals internacionals.

Soldats de l'exèrcit egipci han impedit que els seguidors del president accedissin a l'hotel. Fins i tot han disparat trets a l'aire per evitar l'assalt. Després han construït una barricada davant de l'hotel i en aquests moments la situació és més tranquil·la.

Explica que des de la direcció de l'hotel els han fet arribar instruccions a tots els periodistes indicant què han de fer si cal desallotjar l'hotel per tal de protegir-los d'un assalt. Els han indicat que tinguin la maleta preparada, però que de moment no sembla que hi hagi d'haver una evacuació imminent.

Carme Colomina també ha explicat que els dos primers pisos de l'hotel estan tancats per seguretat i totes les finestres barrades. L'edifici es troba "en una zona que està absolutament descontrolada i durant tot el dia hi ha hagut batalla campal davant de l'hotel".

L'enviada de l'ARA explica que els seguidors de Mubàrak acusen els periodistes internacionals d'estar dient mentides sobre el que succeeix al Caire, i és per això que els ataquen.

Durant tota la jornada els informadors que han volgut sortir de l'hotel ho han tingut molt complicat i la majoria han hagut de tornar a entrar per evitar que els agredissin.

stats