Rússia
Internacional 04/02/2012

100.000 persones desafien el fred a Moscou per manifestar-se contra Vladímir Putin

La policia xifra en 90.000 els assistents a una manifestació a favor del primer ministre. Oposició i periodistes denuncien que les autoritats han subornat i pressionat per omplir la trobada pro-Putin

Reuters
2 min
Manifestació contra Vladímir Putin a Moscou / EFE

MoscouDesenes de milers de russos han desafiat la temperatura de -20º a Moscou aquest dissabte per sortir al carrer i demanar eleccions justes en les presidencials que Rússia celebra el proper 4 de març. Els líders de l'oposició diuen que la manifestació ha reunit a 100.000 persones. La manifestació s'ha omplert de cartells i consignes contra l'actual primer ministre, Vladímir Putin, que segons totes les enquestes serà reelegit president.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El clima ha posat a prova la perseverança del moviment de protesta, iniciat sota les sospites de frau electoral en les eleccions parlamentàries que al desembre van donar la victòria al partit de Putin, Rússia Unida.

Putin va ser president del 2000 al 2008, quan va deixar el càrrec per la prohibició constitucional d'encadenar tres mandats consecutius. En un moviment molt criticat, va situar Dimitri Medvédev a la presidència i ell va passar a ocupar la cadira de primer ministre.

Els líders de l'oposició intenten mantenir la força que els va donar les manifestacions del 10 i el 24 de desembre, les més multitudinàries que recorda Rússia des de la Perestroika.

"Hem arribat a un punt sense retorn. La gent ja no té por i són conscients del forts que podem ser junts", deia Ivan Kositsky, de 49 anys. Aquest manifestant ha dit que "Putin vol estabilitat, però només la pots trobar a la tomba".

Pressions per omplir les manifestacions pro-Putin

La policia diu que 90.000 persones partidàries del primer ministre també s'han manifestat en altres zones de la capital russa. L'oposició ha demostrat que els participants en anteriors manifestacions a favor de Putin havien rebut diners a canvi d'assistir-hi.

Professors han dit que havien rebut pressions per assistir a les manifestacions pro-Putin. "Els representats sindicals ens han dit que havíem d'assistir-hi", ha dit Sergei Bedchuck, un professor de 54 anys que ha decidit assistir a la protesta contra el primer ministre.

stats