Internacional 26/04/2018

Ciutat del Cap ajorna fins al 2019 el dia en què no sortirà aigua de les aixetes

La reducció del consum per una societat conscienciada i les pluges alleugereixen els pantans

Marta Rodríguez
2 min
Un cotxe passa per un enorme bassal en una carretera prop de Ciutat del Cap

BarcelonaLa temporada plujosa ha arribat amb puntualitat amb la baixada de temperatures de l'hivern austral, a la punta més meridional de Sud-àfrica, i els habitants de Ciutat del Cap respiren amb cert alleujament. Les pluges i els esforços fets per reduir l'elevat consum d'aigua en molts sectors de la població han aconseguit frenar la caiguda de l'aigua que es va viure en els mesos secs i que havien posat en alerta les autoritats. La por de quedar desabastits era tan alta que s'havia posat el 10 de maig com a data màxima perquè de les aixetes de les cases no en ragés ni una sola gota. Era el "dia zero", el que marcava que els quatre milions de veïns haurien d'anar a buscar l'aigua en un dels punts habilitats per l'extens territori urbà per disposar de 25 litres d'aigua potable gratuïta per persona i dia. La data s'ha traslladat ara fins al 2019, segons les últimes estimacions municipals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

No obstant, l'alegria no pot ser total perquè continuen les restriccions severes: 50 litres per persona i dia, amb el risc que qui en gasti més sigui multat. Malgrat que encara surt aigua de l'aixeta, molts habitants ja han començat a utilitzar una de les 200 fonts comunitàries que s'han posat a disposició d'aquesta emergència. Amb tot, segons la web de l'Ajuntament, l'objectiu de reduir-ne l'ús encara no s'ha aconseguit. La ciutat consumeix cada dia 507 trilions d'aigua, 57 trilions més del que seria desitjable.

Durant mesos l'Ajuntament i organitzacions mediambientals han organitzat campanyes perquè la població prengués consciència dels riscos de quedar-se amb les aixetes seques. És cert que hi ha un alt percentatge de veïns que malviuen en barris de barraques sense aigua potable a casa que només té l'alternativa d'anar a buscar l'aigua però el gruix dels residents i els sistemes de subministrament públics en fan un mal ús.

El nivell dels pantans que abasteixen Ciutat del Cap pugen cada setmana lleugerament i, en l'última setmana d'abril, se situa de mitjana al 20% de la capacitat però les preses subsidiàries del veí Lesotho estan al 54%.

Però mentre Ciutat del Cap ha pogut ajornar, almenys de moment, el temible "dia zero", hi ha altres territoris del món amb l'espasa de Dàmocles de quedar-se sense aigua. És el cas de l'Índia, on el consum en l'agricultura, la mala gestió i la indústria estan sent factors clau, juntament amb els efectes del canvi climàtic, perquè cada cop sigui més baix el nivell de la capa freàtica.

Uns 163 milions de persones dels 1.300 milions d'habitants de l'Índia, és a dir un de cada 10, no tenen garantit l'accés a aigua potable a prop de casa seva, segons l'informe referent al 2017 de WaterAid que recull l'agència Reuters.

stats