Internacional 19/02/2013

Els pobres no podran tenir habitació de convidats al Regne Unit

El govern de David Cameron introduirà a l'abril la 'bedroom tax', que penalitza els ciutadans que viuen en habitatges públics i tenen habitacions lliures

Ara
2 min
Les ONG consideren que la mesura farà augmentar el nombre de sensesostre / CARL DE SOUZA /AFP

BarcelonaSi vius en un habitatge públic no pots tenir habitació de convidats. Això és, si més no, el que pensa el govern britànic, que ha introduït una nova norma que penalitzarà els ciutadans que viuen en pisos públics i tenen habitacions buides. La mesura ha estat ja batejada popularment amb el nom de 'bedroom tax', tot i que en realitat no és un impost. Quan entri en vigor, les persones que viuen en un pis públic hauran de justificar que ocupen l'espai adequat: una habitació per persona, amb les parelles i els nens menors de deu anys compartint habitació si són del mateix sexe. Si tenen una habitació lliure veuran com l'import de la subvenció es redueix un 14%; si en tenen dues, la reducció serà del 25%.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fins al segle XVIII el govern britànic cobrava als seus habitants una 'window tax': com més finestres tenia una casa, més es pagava. L'impost va ser abolit per motius de salut. Els rics van començar a habitar en residències amb moltes finestres —per demostrar que eren benestants—, però els pobres van fer tot el contrari, reduint al màxim el nombre d'obertures. Després de dècades de campanyes mèdiques, es va aconseguir abolir l'impost amb l'argument que condemnava els pobres a viure en habitacles sense la ventilació adequada.

Segles més tard, les característiques d'un domicili tornen a ser rellevants per qüestions fiscals al Regne Unit. Aquests dies els ajuntaments del país analitzen les condicions en què viuen els més de 2 milions de persones que reben ajuts governamentals per l'habitatge. Aquests ajuts poden ser directes —rebre una subvenció per ajudar a pagar un pis del parc d'habitatges públics— o indirectes —la subvenció serveix per pagar parcialment un habitatge de lloguer en el sector privat. La mitjana dels ajuts oscil·la entre els 60 i els 130 euros setmanals.

El govern de Cameron creu que la mesura afectarà aproximadament un terç dels ciutadans que reben ajuts per l'habitatge. I la introducció dels canvis, part del paquet de retallades pressupostàries que estan aprimant el fins ara generós estat del benestar britànic, ha aixecat una gran polèmica al país. Les persones amb minusvalideses podran tenir una habitació lliure per al seu cuidador o cuidadora. Però els pares separats no podran tenir habitacions per als seus fills, si aquests viuen amb l'exparella. I els nens adoptats de manera temporal no es consideren membres de la família.

Al marge del debat ciutadà, la mesura també ha obert una controvèrsia política. Els laboristes, a l'oposició, creuen que reduir els ajuts públics als sectors més pobres de la població farà augmentar encara més les desigualtats socials i obligarà milers de persones a viure en condicions molt dolentes. Les ONG creuen que la retallada farà que molts estalviïn en menjar, i preveuen un augment en el nombre dels sensesostre. Els conservadors, per la seva banda, creuen que la 'bedroom tax' no és una retallada, sinó una manera de fer que el sistema sigui 'més eficient'.

stats