Guatemala
Internacional 15/01/2012

El polèmic nou president de Guatemala jura el càrrec i promet "mà de ferro" contra la violència

L'antic general Otto Pérez Molina és criticat pel seu paper al capdavant de l'exèrcit durant els 36 anys de guerra civil guatemalenca. El líder del dretà Partit Patriòtic nega les acusacions de crims contra els drets humans

Agències
1 min
El president Otto Pérez Molina jura el càrrec / AFP

GuatemalaEl nou president de Guatemala, Otto Pérez Molina, ha jurat el seu càrrec aquest dissabte després de guanyar les eleccions al novembre. L'antic general ha promès mà dura per combatre els elevats nivells de violència i tràfic de drogues al país. També s'ha compromès a reduir la pobresa i desnutrició infantil.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Pérez Molina, de 61 anys, és el primer militar en liderar Guatemala des que la democràcia va tornar al país l'any 1986. El líder del dretà Partit Patriòtic ha substituït al càrrec al socialdemòcrata Álvaro Colom, que tenia prohibit per la Constitució presentar-se a una segona legislatura com a president.

En un discurs davant milers de seguidors seus, Pérez Molina ha promès "salvar un país en crisi, pròxim a la corrupció moral i on el respecte per l'autoritat i l'Estat de Dret ha estat substituït per una cultura de corrupció i impunitat".

Crítiques al passat del president

Guatemala és un dels països amb un dels índexs d'assassinats més elevat del món on molta d'aquesta violència s'atribueix a bandes urbanes.

Les seves forces de seguretat s'han enfrontat durant anys a la influència en augment que tenen els poderosos càrtels de la droga mexicans, que utilitzen el país com un passadís per passar cocaïna sud-americana.

Els crítics amb el general qüestionen el seu paper durant els 36 anys de guerra civil a Guatemala, durant els quals l'exèrcit va cometre atrocitats. Però el general, que va abandonar l'exèrcit fa més d'una dècada, denega les al·legacions que el relacionen amb crims contra els drets humans.

stats