Protestes als EUA per la mort a trets de la policia d'un home negre 'armat' amb un mòbil

Les mobilitzacions se succeeixen a la ciutat californiana de Sacramento des que va passar l'incident

La policia de la ciutat californiana de Sacramento va matar a trets diumenge passat un home negre desarmat que era al pati de la casa d'uns familiars seus després de pensar que el telèfon mòbil que portava a la mà era una pistola. La víctima, Stephon Clark, tenia 22 anys i era pare de dos nens petits. Els agents li van disparar fins a 20 trets. Des de l'incident, les protestes s'han succeït a Sacramento, però en les últimes hores la tensió ha augmentat i hi ha hagut alguns episodis de violència. La família de Clark ha difós a Twitter una imatge d'ell amb la seva dona i els seus dos fills.

La policia de Sacramento va rebre la trucada d'un veí diumenge passat que l'alertava que un individu havia trencat les finestres de diversos cotxes i que s'havia amagat al pati posterior d'una casa. El denunciant també va especificar que l'home portava una jaqueta de xandall negre.

Els agents van arribar al suposat lloc de l'incident a les 21.15. Al cap d'un quart, un helicòpter policial equipat amb una càmera de visió nocturna va veure Clark al pati posterior d'una casa trencant el vidre d'una finestra i després saltant la tanca d'un altre habitatge, segons asseguren fonts de les forces de seguretat. Dos policies s'hi van atansar i van obrir foc contra l'home repetidament. Cada agent va disparar 10 vegades. Clark va morir a l'acte.

Un primer comunicat de la policia va informar que els agents van creure que "el sospitós els estava apuntant amb una arma". Clark, però, només portava un telèfon mòbil en una mà i la casa on estava era propietat dels seus avis.

El segon responsable de l'oficina del xèrif, Ed Obayashi, va defensar l'actuació dels policies afirmant que Clark no va fer cas de les ordres dels agents, que li van demanar que s'aturés i que els ensenyés les mans. "Van actuar de manera raonable", va declarar Obayashi, que va afegir que "un telèfon mòbil pot semblar una pistola en un lloc poc il·luminat".

Les justificacions oficials, però, només van servir per encendre els ànims i, quan dimecres la policia va difondre les imatges filmades des de l'helicòpter i des de les càmeres que portaven els mateixos agents, les protestes van començar al carrer. A les imatges de vídeo es pot apreciar que els policies no van demanar en cap moment a Clark que s'estigués quiet ni que s'estirés a terra.

Dijous va haver-hi una gran manifestació a Sacramento convocada pel col·lectiu Black Lives Matter [les vides dels negres importen]. Aquest divendres les protestes es van repetir i, en les últimes hores, s'han registrat alguns episodis violents: desenes de persones han envoltat un cotxe de policia i han trencat els vidres d'un altre.