REGNE UNIT
Internacional 11/01/2013

La policia britànica diu que un expresentador de la BBC va abusar de desenes de menors

Jimmy Savile va fer servir la seva fama per encobrir 214 delictes, assegura l'informe de Scotland Yard. Va morir sense afrontar cap judici el 2011

Efe
2 min
UNA ICONA EXTRAVAGANT  Jimmy Savile va ser un dels rostres més populars de la BBC i va ser qui va presentar  la primera etapa de Top of the pops, el programa musical per excel·lència  de la televisió pública britànica.

LondresEl desaparegut Jimmy Savile, expresentador estrella de la cadena britànica BBC, va ser un "depravat sexual" que va abusar de menors durant gairebé sis dècades, segons ha assenyalat avui la policia britànica. L'esperat informe policial, fet conjuntament amb la Societat Nacional per a la Protecció dels Infants recull els delictes sexuals comesos per Savile, mort el 2011 als 84 anys.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La fiscalia indica que el presentador hauria estat processat si en el seu dia la policia s'hagués pres seriosament les denúncies. Segons el document, l'abast dels abusos va arribar a un nivell sense precedents entre els anys 1955 i 2009, i alguns els va perpetrar en 13 equipaments sanitaris, com ara hospitals, centres d'atenció de malalts mentals i un hospici.

Les forces de l'ordre del país tenen registrats 214 delictes sexuals perpetrats per Savile, però les denúncies van arribar a més de 400. El presentador va aprofitar la seva fama per "amagar" els seus actes, segons l'informe, que indica que el 73% de les seves víctimes eren menors.

Peter Spindler, a càrrec de la investigació nacional del cas, ha assenyalat avui que els abusos sexuals del famós presentador van ser "amplis", "depravats" i "oportunistes". "Avui no pot afrontar la Justícia, però esperem que aquest informe ajudi una mica centenars de víctimes. Elles han estat escoltades i se les han pres seriosament", ha afegit Spindler.

Savile, mort l'octubre del 2011, va ser un ídol televisiu entre les dècades dels seixanta als noranta, però les revelacions sobre els seus suposats abusos van sortir a la llum l'any passat i van provocar un gran escàndol al Regne Unit.

Aquest cas va esclatar quan el canal ITV va difondre un reportatge en què diverses víctimes del presentador denunciaven haver estat sotmeses a abusos. Durant setmanes, el cas va ocupar les notícies dels mitjans britànics i va causar també un gran escàndol a la BBC per no haver-se adonat dels delictes comesos durant tants anys.

stats