La policia deixa en llibertat l'opositor rus Navalni

El líder de les manifestacions anti-Putin ha passat només mitja nit a la presó

El líder opositor rus Alexei Navalni ha sigut alliberat per la policia aquesta matinada, després de ser detingut ahir, juntament amb unes 1.600 persones més, en les manifestacions de protesta contra la investidura oficial de Vladímir Putin com a president, prevista per demà dilluns.

El mateix Navalni va anunciar el seu alliberament al seu compte de Twitter, on va explicar que ha sigut imputat amb dos càrrecs, el d'"organització de la manifestació" i el de "resistència a la policia". " Però després de mitja nit van decidir alliberar-me abans del judici", afegia. "A la foto: el material dels meus 'delictes'", diu al tuit en rus.

La policia va detenir ahir unes 1.600 persones en les manifestacions anti-Putin que es van produir en unes 90 localitats de tot Rússia, des de la capital fins a l'est llunyà passant per Sibèria. Milers de manifestants, la majoria joves, van sortir al carrer convocats per Navalni per cridar "abaix el tsar", en al·lusió a l'estil de poder absolut de Vladímir Putin.

Navalni no va ser autoritzat per participar en les eleccions del mes de març passat, que Putin va guanyar amb un 77% dels vots, guanyant un altre mandat de sis anys que, després de 18 anys al poder ja sigui com a primer ministre o com a president, el convertiran en el líder rus que més temps està al poder des del dictador Ióssif Stalin.

"Ahir va ser un dia important. El cinquè mandat de Putin és un pou al qual s'arrossega Rússia. Però a gairebé 100 ciutats del país hi havia gent valenta que va sortir i va demostrar: no ens intimidaran, no ens convertirem en esclaus, lluitarem. No necessitem un tsar", ha tuitat també Navalni avui, després de ser alliberat per la policia.