Un matrimoni de jubilats catalans, entre els 19 morts en l'atac al Museu de Tunis

Han mort 17 turistes i dos policies tunisians, a més de dos dels assaltants. El nombre de ferits és de 42

L'atac al Museu Nacional de Tunis d'aquest dimecres ha acabat en un bany de sang: 17 turistes (entre ells dos catalans, així com italians, alemanys i polonesos) i dos agents de policia tunisians morts, a més dels dos atacants. També hi ha 42 ferits, segons ha informat el govern tunisià.

Pel primer ministre Habib Essid, "és un moment crític a la nostra història, i un moment definitiu per al futur". "Molts estan buscant l'oportunitat per atacar la nostra terra. Reaccionarem sense pietat i sense descans", ha afegit. Aquesta tarda ha anunciat una intervenció televisada el president del país, Beji Caid Essebsi.

La policia de Tunis ha matat els dos terroristes que mantenien desenes d'ostatges al Museu Nacional del Bardo, i ha aconseguit alliberar-ne totes les persones retingudes.

El museu on s'han retingut els ostatges forma part d'un complex juntament amb el Parlament. Els atacants hi havien fet un nombre indeterminat d'ostatges –entre els quals hi havia espanyols, francesos i italians, segons Ràdio Mosaïque– entre els visitants al museu, i l'edifici ha estat acordonat per les forces de seguretat.

"Dos terroristes armats amb kalàixnikovs han atacat el museu. Hi ha turistes a l'edifici i les forces de seguretat estan organitzant l'evacuació", ha dit el portaveu del ministeri de l'Interior. La televisió pública ha informat sobre l'existència d'intensos tirotejos al perímetre del museu.

Segons ha confirmat el ministeri d'Interior els atacants han alliberat al principi alguns ostatges, entre ells diverses criatures. Agents de seguretat en les proximitats del Bardo han explicat a Efe que un dels presumptes agressors, un jove estudiant de 22 anys, havia estat detingut poc després. Dos més s'han atrinxerat al Museu de Bardo amb ostatges.

La televisió francesa France 24 ha emès aquestes imatges del desplegament policial al voltant de l'edifici:

El ministeri d'Exteriors espanyol ha activat el protocol d'emergències i no es descarta la presència d'espanyols entre les víctimes o els ostatges. El ministeri d'Exteriors italià ha confirmat la presència d'ostatges a l'edifici. El govern ha dit que els assaltants han intentat entrar al Parlament i després s'han adreçat al museu. Hi hauria també un ferit, que ha estat traslladat en ambulància.

"El pànic és enorme", ha declarat la diputada Saida Ounissi, que es troba dins el Parlament. Segons el corresponsal de la ràdio MFM, tres homes amb uniforme militar han irromput al museu i han fet ostatges els turistes que el visitaven. Hi hauria almenys un ferit. 

Alguns testimonis han explicat a EFE que els assaltants havien sortit d'una mesquita situada entre l'edifici de l'assemblea i el del Museu del Bardo i havien disparat contra un autobús de turistes, abans de prendre diversos ostatges i atrinxerar-se en una zona de jardí que comparteix mur amb el museu.

"Hem pogut veure quatre terroristes armats. Hi ha hagut molts trets i ara són al jardí, no han pogut entrar a l'edifici", ha  relatat Mona Brahim, diputada del partit islamista moderat An Nahda, que es trobava a l'interior de l'edifici i que, com la majoria dels parlamentaris, ha estat evacuada.