FRANÇA
Internacional 09/06/2018

La policia francesa té dificultats per trobar aspirants

L’amenaça terrorista i l’alta taxa de suïcidis al cos redueixen el nombre de candidats capacitats

Alícia Sans
3 min
Actuació policial en una de les recents manifestacions contra el govern de Macron.

ParísInformàtics, lingüistes, juristes o simplement joves amb el baccalauréat, és a dir, l’examen final de batxillerat a França. La Policia Nacional francesa pretén fitxar aquest any fins a 8.000 persones amb perfils diversos. Per això ha posat en marxa una impressionant campanya publicitària. Feia 18 anys que no duia a terme una promoció d’aquesta envergadura: ha costat un milió d’euros i inclou un anunci televisiu adreçat als joves.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La veritable raó d’aquesta macrocampanya és la falta d’aspirants competents. L’any passat, fins a 400 llocs de treball van quedar vacants perquè els candidats simplement no estaven a l’altura. “Vam preferir no reclutar ningú perquè els joves no semblaven tenir les qualitats requerides o la formació necessària. Per aquesta raó aquest any també hi ha més vacants”, justifica Camille Chaize, portaveu del cos de seguretat. Si bé “l’objectiu d’aquesta campanya és generar el màxim nombre de candidatures”, des del sindicat policial VIGI asseguren que el problema no està en la quantitat sinó en la qualitat dels candidats.

El secretari general de VIGI, Alexandre Langlois, va explicar a l’ARA que el nivell d’admissió de la prova de l’any passat fins i tot es va rebaixar per als gairebé 24.000 postulants. I, tot i així, 400 vacants van quedar desertes. “El concurs no atreu les persones capacitades per passar-lo”, diu Langlois. El context d’amenaça terrorista, els horaris poc compatibles amb la vida personal i la taxa de suïcidis són algunes de les raons per les quals es defuig aquesta professió. “Un policia té deu vegades més possibilitats de morir per suïcidi, empès per la nostra pròpia institució, que no pas pels trets d’un criminal”, deixa anar Langlois.

Revisar les condicions de feina

Des de VIGI creuen que, en comptes de buscar “les bones estadístiques”, la institució hauria de “revisar a l’alça” les condicions de treball. De fet, acusen l’alta jerarquia policial d’estar desconnectada del terreny: “Des de l’arribada d’Éric Morvan a la direcció de la policia [l’agost del 2017], 30 policies en actiu han decidit suïcidar-se”.

L’altre objectiu de la macrocampanya és acabar amb la imatge encarcarada que alguns joves tenen de les forces de l’ordre: “Tothom odia la policia!” és l’eslògan que es canta a crits en múltiples manifestacions a França. Per trencar aquesta barrera entre la policia i els joves, l’associació Raid Aventure organitza esdeveniments com el que va fer dies enrere a la plaça de la Batalla de Stalingrad de París. Nens i adolescents van participar en diverses activitats relacionades amb la professió policial, com ara l’escalada i la boxa. “És la primera vegada que es fa a París”, precisa a l’ARA el Régis, que forma part del servei de reclutament de la policia nacional. “Fa temps que ja es realitzava als suburbis de la capital”, afegeix l’home, que assegura que aquestes activitats sempre tenen èxit: “Permet als joves descobrir aquest cos de seguretat d’una altra manera, més enllà de la policia que tenen al barri i que potser veuen amb mals ulls”.

Al costat del seu estand hi ha una breu exposició de fotografies, on es pot veure la cara més solidària del cos, el de la brigada d’assistència a les persones sense sostre, la BAPSA. Una setantena de policies treballen en aquesta unitat, que es va crear el 1955 després d’una onada de fred a França. Des de fa uns anys, París acumula desenes de campaments a la intempèrie habitats per immigrants sol·licitants d’asil. Molts han entrat de manera clandestina a França per la frontera italiana, on associacions locals no es cansen de denunciar, paradoxalment, irregularitats policials.

stats