Internacional 02/01/2021

Cinc detinguts i 1.600 sancionats a França per la festa 'rave' de la Bretanya

Les autoritats han muntat un punt per fer-los proves d'antígens i els demanen que s'autoaïllin

Ara
2 min
La gent balla durant una festa il·legal a prop d'un hangar en desús a Lieuron a uns 40 km al sud de Rennes

BarcelonaUna festa rave de Cap d'Any amb 2.500 persones en dos hangars al sud de Rennes, a la Bretanya, s'ha acabat aquest matí amb la intervenció de la policia, que ha imposat 1.600 multes i ha intervingut un camió, material de so, generadors i diners. També hi ha cinc detinguts, entre els quals dos acusats d'haver organitzat la festa. Segons ha explicat el ministre de l'Interior francès, Gérald Darmarin, a un quart d'onze del matí la Gendarmeria ha pres el control del lloc, quan els últims assistents ja portaven 36 hores de festa.

La policia ha imposat 1.225 multes per haver-se saltat el toc de queda, no portar mascareta i participació en una reunió il·lícita, i 400 més per altres motius, entre els quals l'ús d'estupefaents, segons ha informat la Prefectura a la tarda. Els agents s'han desplegat als accessos de les naus i han identificat tothom que en sortia, a peu o en cotxe, a més de comprovar-los la dilatació de les pupil·les amb llanternes. Amb l'arribada dels reforços aquest matí, els gendarmes han anat tancant a poc a poc el dispositiu entorn del lloc de la festa fins que han despertat els últims participants, que han estat reagrupats i identificats sense oposar resistència.

Consell d'autoaïllar-se

Les autoritats sanitàries de la Bretanya han alertat en un comunicat que la festa "suposa un alt risc de propagació del covid-19" i han instat els participants a autoaïllar-se de manera estricta durant una setmana, fer-se proves d'aquí set dies i esperar els resultats abans de tornar a sortir. També han muntat un punt per fer les proves d'antígens en un poliesportiu a Lieuron, la localitat més propera a la festa, i demanen a tots els que hi han participat que s'hi presentin. "Han posat la seva vida en perill, la seva salut, i ara cal que aquestes persones protegeixin el seu entorn", ha declarat la Prefectura.

Segons han explicat els responsables policials, estan buscant els organitzadors de la festa i un jutjat ha iniciat una investigació. Els agents van intentar impedir que s'arribés a celebrar, però es van trobar amb una organització "extremadament àgil, amb nombrosos punts d'accés" i amb l'"hostilitat" de molts participants, que haurien tirat ampolles i pedres contra els agents i fins i tot haurien cremat un vehicle policial. Veient que no podien evitar la festa van optar per enviar-hi socorristes, que van distribuir gel i mascaretes per "limitar els riscos de la propagació del virus al lloc". En plena pandèmia centenars de joves han ballat hores i hores al so de la música techno ben atapeïts i gairebé tots sense mascareta.

Toc de queda des de les sis de la tarda

La situació epidemiològica ha portat les autoritats franceses a avançar el toc de queda en quinze departaments, on les dades han empitjorat més en les últimes setmanes. A partir d'aquest dissabte la prohibició de sortir al carrer s'amplia de les 6 de la tarda a les 6 del matí. A més, París ha anunciat que els museus, els cinemes i els teatres no reobriran el 7 de gener com estava previst.

stats