FRANÇA

Els policies francesos protesten arran d’una onada de suïcidis al cos

Es manifesten per primer cop en 18 anys per les penoses condicions de treball

Milers de policies francesos van manifestar-se ahir per primera vegada des de fa 18 anys. Els agents d’aquest cos diuen que tenen cada vegada més motius per exasperar-se. És per això que, tot i que no tenen dret a fer vaga i han de demanar-se un dia lliure si volen manifestar-se, 27.000 policies van donar testimoni ahir a París -segons les xifres dels sindicats- que el seu dia a dia s’està fent cada vegada més insuportable.

Una vintena de sindicats policials van unir forces per denunciar el malestar que hi ha a les seves files. L’última vegada que hi va haver un front intersindical comparable va ser el 2001, després que un atracador reincident va matar dos policies.

El d’ahir era un crit d’alerta amb múltiples reivindicacions: les condicions de treball penoses, la preocupant onada de suïcidis i la manca d’efectius, però també el rebuig a la futura reforma de pensions, per la qual es preveu substituir els 42 règims socials actuals per un únic règim universal, i suprimir per tant el sistema de bonificacions especial que tenen els policies.

La preocupant onada de suïcidis entre els policies francesos és, sens dubte, la reivindicació més dolorosa. Des de principis d’any, 52 agents s’han tret la vida, gairebé el doble que l’any passat, en què se’n van suïcidar 35. La xifra de la vergonya, l’anomenen alguns. Des dels sindicats lamenten que els plans governamentals antisuïcidis se succeeixen sense èxit i alerten que amb el número de telèfon que ha facilitat el ministeri de l’Interior no n’hi ha prou. Els agents poden trucar a aquest número, el “telèfon verd”, per parlar amb un equip de psicòlegs de manera anònima, gratuïta i confidencial sempre que ho necessitin.

Els fronts oberts dels agents

“Anem al davant en tots els fronts: el del terrorisme, el de la migració i també el dels moviments socials, que es radicalitzen cada vegada més”, diuen des d’Alliance Police Nationale. Precisament durant la protesta d’ahir uns quants armilles grogues van fer acte de presència per denunciar la violència policial que han rebut durant les manifestacions dels últims mesos. Militants d’altres grups també van fer-se notar a la marxa ensenyant fotografies de persones que haurien estat apallissades per agents de la policia.

Però els agents van deixar clars els seus propis greuges. “Els policies aviat hauran de córrer darrere dels lladres amb 65 anys”, denuncien des d’Alliance Police Nationale. El cos policial també reclama que els renovin el material i els vehicles, i que els paguin les hores extres que els deuen i que es van acumulant any rere any. Segons Le Parisien, l’estat té endarrerits uns pagaments que equivalen a uns 23 milions d’hores suplementàries. Des del diari asseguren que Interior està intentant gratar-se la butxaca per trobar “300 milions d’euros per posar el comptador a zero a partir del 2020”.

Aquesta xifra gegantina no només afecta l’economia d’aquests funcionaris sinó també la seva conciliació familiar i social en general. Els policies només tenen un cap de setmana lliure per cada sis que treballen, tot i que el ministre de l’Interior, Christophe Castaner, va explicar ahir que des de fa dues setmanes s’ha posat en marxa en fase experimental un nou sistema pel qual cada quinze dies els agents tenen lliure un cap de setmana de tres dies i descansen també un dimecres de cada dos.