Els policies de l'odi

Dos agents nord-americans són destituïts per haver dit que la demòcrata Ocasio-Cortez mereix un tret

Dos policies de l’estat nord-americà de Louisiana han sigut destituïts de forma fulminant per haver dit a Facebook que la congressista demòcrata Alexandra Ocasio-Cortez mereix rebre un tret. Arthur Lawson, el cap de la policia de Gretna, ha retret als dos agents el seu comportament i, en una roda de premsa, els ha qualificat de “vergonya” per al cos. El responsable policial també ha al·ludit a la nul·la professionalitat dels agents per haver desitjat una acció violenta contra una representant de la nació, una cosa que “no es pot tolerar” de cap manera.

“Aquesta repugnant idiota necessita una ronda... i no em refereixo a la mena de ronda a què està acostumada”, va escriure al seu compte de Facebook Charles Rispoli, amb 14 anys de carrera al cos, en referència a la feina de cambrera d'Ocasio-Cortez abans de ser escollida congressista i convertir-se en la membre més jove de la Cambra de Representants. El comentari de Rispoli s’afegia a un article d’una pàgina satírica en què s’informava que la demòcrata s’havia queixat de l’excessiva despesa militar. L’agent Angelo Varisco, que va ingressar a la policia el 2016, va marcar el missatge amb un “M’agrada” i fins i tot va emfatitzar la seva complicitat amb l'emoticona del dit polze aixecat.

Ocasio no ha dubtat a assenyalar Donald Trump com a origen d'aquesta onada de racisme desemmascarat i, en un missatge a les xarxes socials, ha afirmat que el president “sembra violència” quan fa servir “un llenguatge específic i amenaça els electes” que discrepen de la seva política. “Està creant un entorn on les persones poden resultar ferides”, ha alertat.

Cap dels dos policies menciona Trump, però l’incident es produeix quan encara ressona la polèmica que van suscitar les paraules racistes del president nord-americà contra Ocasio-Cortez i tres congressistes demòcrates més, a les quals va instar a “tornar a casa seva” si la vida als Estats Units no les satisfà.

El republicà obviava deliberadament que les quatre polítiques, cap de les quals és blanca caucàsica, són ciutadanes amb passaport nord-americà i tres han nascut als EUA. Trump va rebutjar les acusacions de racisme però el Partit Demòcrata i el Congrés van denunciar les paraules del mandatari, que, per contra, va veure en un acte polític com l’aplaudien i l’ animaven a expulsar les quatre congressistes.

Les congressistes insultades per Trump demanen no "picar l'ham" del president

El cas dels dos policies de Gretna, una localitat pròxima a Nova Orleans, és només una mostra d’un comportament més corrent del que es podria pensar. Una recent investigació va examinar les xarxes socials dels policies de vuit departaments de tot el país i va determinar que un de cada cinc agents, entre els quals hi ha alts càrrecs, escriuen missatges de contingut misogin, racista i islamòfob, segons el ‘New York Times’.

Més continguts de