La Unió Europea, acusada de crims contra la humanitat per les morts al Mediterrani

Un grup d'advocats denuncia els països europeus pels abusos de la seva política migratòria

Un grup d'advocats internacionals vol denunciar la Unió Europea (UE) per haver comès crims contra la humanitat contra els milers de migrants que, en els últims anys, han intentat arribar a territori europeu pel mar Mediterrani.

Concretament, els lletrats acusen la UE i els seus estats membres de ser còmplices i responsables dels assassinats, les tortures i el tracte inhumà que pateixen aquestes persones a Líbia, país des d'on surten cap a territori europeu. També els acusen de retornar els migrants a aquest país africà, on es vulneren sistemàticament els seus drets, per evitar que desembarquin a Europa.

Més morts que mai al Mediterrani

Els advocats, que tenen previst entregar la denúncia aquest dilluns davant el Tribunal Penal Internacional (TPI) de l'Haia, han elaborat un informe de 242 pàgines en què apunten que la UE deixa aquesta política en mans de Líbia.

En aquest sentit, el document aclareix que la UE i els representants dels diversos països europeus "no han comès personalment els delictes". "Malgrat això, sí que coneixien la naturalesa il·legal i criminal dels actes i omissions [...]. Els van concebre, els van organitzar i van afavorir-ne l'aplicació", apunten els advocats, que calculen que entre el gener del 2014 i el juliol del 2017 almenys 14.000 persones es van ofegar mentre intentaven travessar el Mediterrani. Tal com reiteren, la UE ha de ser responsable de la mort "d'aquests milers de civils innocents que fugen [majoritàriament] de conflictes armats". 

Entre la vida i la mort al Mediterrani Central

Política premeditada 

La denúncia es basa, principalment, en declaracions públiques dels mateixos agents i funcionaris de la UE. També en documents interns d'organismes comunitaris.

Les notes de l'escola: el tresor del noi malià de 14 anys que es va ofegar al Mediterrani

Tot plegat, segons els advocats, recull "proves que impliquen la Unió Europea i funcionaris i representants dels estats membres i que els fan responsables d'una política premeditada per contenir els fluxos migratoris procedents de l'Àfrica a través de la ruta central del Mediterrani, des del 2014 fins avui".

Els dos principals autors de l'estudi són Juan Branco, que anteriorment havia treballat al TPI i al ministeri d'Exteriors de França, i Omer Shatz, un advocat israelià que imparteix classes a la universitat Sciences Po de París.