Internacional 21/12/2011

Els portuguesos hauran de pagar una "taxa moderadora" de 20 euros per anar a urgències

El govern aprova un increment del 100% en les tarifes del copagament sanitari. Una visita a l'atenció primària costarà 5 euros

Ara / Efe
2 min

Barcelona / LisboaL'última revisió de l'acord signat per les autoritats lusitanes i les institucions internacionals perquè Portugal rebi ajuda externa recull retalls més profunds del que s'ha pactat al maig per l'empitjorament de les previsions de 2012.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El document preveu l'augment de les "taxes moderadores", el terme que fa servir el govern portuguès per referir-se al copagament sanitari que han d'assumir els ciutadans. Les urgències hospitalàries passaran a costar 20 euros, mentre que fins ara en costaven 9,60 i una consulta bàsica al centre d'assistència pujarà de 2,25 a 5 euros, segons ha confirmat el ministre de Sanitat, Paulo Macedo, a la Radiotelevisió Portuguesa.

L'"actualització" del memoràndum d'entesa amb la Unió Europea (UE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) amplia la reducció de llocs de treball a l'administració pública, duplica l'estalvi que s'ha d'obtenir en el sector de l'educació i fins i tot augmenta el nombre de pacients per metge a la seguretat social.

El document l'han divulgat avui les autoritats lusitanes, encara que els mitjans locals ja havien avançat dimarts les seves principals novetats.

Portugal pretén assolir aquestes metes en acabar el programa de rescat, el 2014, quan ja haurà rebut la totalitat dels 78.000 milions d'euros prestats per la UE i l'FMI a canvi d'un interès teòricament més avantatjós –entre el 4 i el 5 per cent anual–, del qual obtindria, si en busqués, finançament en el mercat.

Incrementar "almenys en un 20 per cent" el nombre màxim de pacients per cada metge de família i d'atenció primària en centres de salut i en un 10 per cent en els ambulatoris és un dels nous objectius de Portugal per complir els seus compromisos.

Una altra novetat és la necessitat de "reduir costos" en l'àrea de l'educació, amb un estalvi de 380 milions d'euros, quan al maig es parlava d'una retallada de 195 milions d'euros.

Per això "racionalitzarà" la xarxa escolar eliminant petites escoles amb escàs nombre d'alumnes i agrupant-los en centres grans.

stats