Cimera UE
Internacional 10/12/2011

La premsa internacional reacciona a la cimera de la Unió Europea i carrega contra Cameron

Les editorials dels principals diaris internacionals critiquen el veto del primer ministre britànic. The Guardian diu que el premier ha deixat enrere el Regne Unit per prioritzar els interessos del seu partit

Ara
2 min

BarcelonaLa majoria de diaris de la premsa internacional han recollit el 'no' del Regne Unit al nou tractat europeu. La premsa britànica també ha estat crítica amb el primer ministre David Cameron. The Times, per exemple, del grup Murdoch, ha escollit com a il·lustració de portada una caricatura del premier britànic com si fos el Manneken Pis de Brussel·les. Altres rotatius han dedicat les seves editorials a la nova Europa que es dibuixarà amb el nou tractat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

The Guardian: "Enlloc de posar el Regne Unit en primer lloc, Cameron ha prioritzat el partit conservador"

L'editorial del rotatiu britànic comença amb una sentència clara: "Anar tot sol en contra del món sencer pot ser un acte heroic algunes vegades. D'altres, és senzillament una mostra de tràgica estupidesa". El diari creu que la decisió de Cameron a Brussel·les marca l'inici "de la gestació llarga i profunda del fracàs britànic".

El text reconeix que l'acord de la cimera és un èxit en el sentit que reconeix "quelcom que no es va preveure a Maastricht fa 20 anys, que una unió monetària requereix limitacions de coordinació fiscal que algunes nacions no rebran amb els braços oberts". L'editorial, però, apunta que l'acord és petit i arriba tard, en les "pitjors circumstàncies possibles, un moment de desigualtat extrema entre els membres del nord i el sud de l'eurozona".

Per The Guardian, el veto de Cameron no ha protegit els interessos britànics a Europa i és un "acte de política domèstica, no de caire internacional. És un gest pseudo-churchillià, pseudo-tatcherià per tranquil·litzar els seus diputats euroescèptics".

The New York Times: "Manar austeritat en època de recessió és el que menys necessita Europa"

"He perdut el compte de la quantitat de vegades que una cimera de la UE acaba amb acords 'històrics' per evitar una crisi de deute a l'eurozona per acabar desapareixent quan els mercats els titllen d'irrellevants o inadequats per generar creixement que permeti pagar futures obligacions". Així comença el dur editorial del rotatiu nord-americà, que veu amb "poc optimisme" l'acord de divendres.

El NYT desconfia de l'acord perquè "està construït al voltant de la petició d'Alemanya de mantenir una disciplina fiscal". El rotatiu valora favorablement aquesta disciplina promesa a llarg termini però opina que "un acord que mana a tots els membres més austeritat en època de recessió no és el que necessita ara mateix Europa".

Le Monde: "El Regne Unit és ara més insular que mai"

El rotatiu francès comença la seva editorial d'aquest dissabte enumerant lloances al Regne Unit. Respecte a la seva història, admiració vers la seva cultura, el seu periodisme i els seus esportistes. Acte seguit, però, l'editorial diu que "Alemanya, França i la majoria dels altres membres de la UE tenim prous raons per dir 'no' a Londres".

Remarcant la necessitat de salvar l'euro, defensa l'enduriment de les normes de disciplina pressupostària i demana encara més mesures que les acordades a Brussel·les, com ara que "directament o indirectament, el Banc Central Europeu ha de ser més actiu en la solució a la crisi." El rotatiu conclou: "Estarem atents per jutjar perquè, com hem après dels britànics, el diable s'amaga en els detalls".

stats