El candidat presidencial Abdullah boicoteja el recompte de vots de les eleccions de l'Afganistan

La supervisió de l'ONU era part del pla dels Estats Units per evitar la tensió entre els dos presidenciables

El candidat Abdullah Abdullah ha boicotejat aquest dimecres el recompte de vots de les eleccions presidencials afganeses. La incertesa dels resultats ha provocat una nova crisi en els controvertits comicis del país.

Els observadors del partit d'Abdullah no s'han presentat al recompte de vots, organitzat per l'ONU, perquè han considerat que estava "influenciat políticament". Tot i el boicot, el procés del recompte continua, però no hi són presents els membres de les dues candidatures. Quan Abdullah ha boicotejat l'auditoria, les Nacions Unides han demanat al partit d'Ashraf Ghani que també retirés els seus observadors per mantenir l'equitat del recompte.

Recompte entre tensions

La crisi política afganesa va començar quan Abdullah Abdullah es va negar a acceptar el resultat del recompte preliminar de vots de la segona volta electoral del 14 de juny, que donava com a guanyador a Ashraf Ghani, amb un 56,4%. Llavors, Abdullah, que havia guanyat la primera volta electoral, va amenaçar amb la creació d'un govern paral·lel a causa del "frau a escala industrial preparat per Ghani".

Les dues visites a l'Afganistan del secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, havien aconseguit forçar un acord entre els dos candidats. Tots dos van acceptar una auditoria dels vots i la creació d'un govern d'unitat nacional liderat pel guanyador.

El recompte dels 8.1 milions de vots de la segona volta presidencial va començar el 17 de juliol. Fins ara, s'ha auditat el 72% del sufragi en un lent procés que s'ha aturat diverses vegades per les discrepàncies entre els candidats.