El president de l'Eurocambra demana a Juncker ajuda urgent per a l''Open Arms'

David Sassoli exigeix també una distribució "justa" dels rescatats entre els estats europeus

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha enviat aquest dijous una carta al cap de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en la qual demana assistència humanitària urgent per a les 121 persones a bord del vaixell de l'ONG catalana Proactiva Open Arms i una distribució "justa" dels migrants.

En la missiva, l'italià ha instat Juncker i el comissari de Migracions, Dimitris Avramópulos, a abordar aquesta situació d'"emergència", coordinar una "ràpida intervenció humanitària" i organitzar una "distribució justa dels migrants".

Salvini acusa Open Arms de “provocar” amb els rescats

"En un moment en què l'interès propi sembla ser la norma, hem de complir totalment el nostre deure –ha apuntat el nou president del Parlament Europeu–. Si la UE es mantingués indiferent a la seva destinació, estaria afegint patiment al patiment, i estic segur que això no és el que els guardians dels tractats europeus creuen que és correcte", ha afegit.

Sassoli ha valorat que el treball de l'executiu comunitari en tasques d'assistència als estats membres en casos passats ha estat "admirable" i ha complert "completament" amb els valors fundadors del bloc comunitari i els acords internacionals. No obstant això, apunta, "aquesta vegada no sembla que hi hagi d'haver una ajuda imminent".

El president de l'Eurocambra assegura que sap que qualsevol resposta a la seva petició d'ajuda humanitària "ha de ser voluntària", però ha recordat que la situació és "greu" i cal intervenció "immediata" perquè "els pobres no poden esperar" ni "intel·lectualment" ni "emocionalment".

A més, ha criticat que la qüestió de la "destinació" de les persones que han estat rescatades al mar Mediterrani està sent "explotada" amb objectius polítics pels governs, als quals acusa també d'ignorar les repetides peticions del Parlament Europeu per adoptar la reforma del reglament de Dublín.

L’‘Open Arms’ rescata 124 migrants i espera port per desembarcar

"Cada vegada que un vaixell arriba a aigües europees es repeteix la mateixa escena i s'escampa la mateixa retòrica", es lamenta Sassoli en la carta.

La Comissió Europea, no obstant això, ha repetit diverses vegades en els últims dies que no té competències per coordinar operacions de cerca i rescat al Mediterrani ni per designar un port per permetre el desembargament de les persones rescatades. Al mateix temps ha insistit que no ha rebut cap petició de cap país de la UE perquè l'ajudi a coordinar-ne la distribució.

Més continguts de