Institucions europees
Internacional 16/01/2012

El nou president del Parlament Europeu, més sensible a l'ús del català a la cambra

El socialdemòcrata alemany Martin Schulz serà elegit dimarts per un acord entre socialistes i populars. Segons diverses fonts, és més sensible als temes lingüísitcs que el seu predecessor i això podria obrir la portà al català a la cambra. Amb tot, la decisió no depèn exclusivament d'ell

Laia Forès
1 min
El proper president de l'Eurocambra, Martin Schulz / AFP

Brussel·lesEl català podria tenir una porta oberta al Parlament Europeu. El socialista alemany Martin Schulz serà elegit aquest dimarts nou president de l'Eurocambra i, segons diverses fonts, és més sensible als temes lingüísitcs que el seu predecessor, el polonès Jerzy Bukez.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Schulz considera que tots els eurodiputats s'haurien de poder expressar durant les sessions plenàries en la seva llengua materna, tot i que entén que ara per ara no és possible en el cas de llengües que no tenen l'estatut d'oficial.

A preguntes dels eurodiputats catalans en les reunions que ha mantingut Schulz en els darrers dies, el futur president del Parlament Europeu s'ha mostrat obert a estudiar la qüestió. No obstant això, fonts properes a Schulz han assegurat a l'ARA que ell "no promourà la iniciativa" però no s'hi oposaria en el cas que els membres de la Mesa de l'Eurocambra vulguin debatre permetre l'ús del català als plens.

A més, la decisió no està exclusivament en mans del president de la institució sinó que la iniciativa s'hauria de sotmetre a votació a la Mesa, on hi ha una forta presència de diputats del Grup Popular Europeu, contraris a permetre l'ús de la llengua pròpia de Catalunya.

Amb tot, demà s'obre una nota etapa a l'Eurocambra que podria oferir una nova oportunitat al català. Schulz substituirà el conservador polonès Jerzy Buzek i té garantida l'elecció gràcies a un acord entre socialistes i populars, que es reparteixen la legislatura. Llibreter abans de dedicar-se a la política, Schulz és un coneixedor de la literatura catalana.

A les 11.08 s'ha actualitzat la nota d'ACN amb fonts pròpies de l'ARA des de Brussel·les.

stats