El nou president d'Ucraïna ofereix la ciutadania als russos que "pateixen" sota el Kremlin

Respon per Facebook l'oferta de Putin de donar el passaport rus als ucraïnesos de l'est

El nou president d'Ucraïna, l'actor còmic Volodímir Zelenski, ha fet burla de l'oferta de Rússia de donar el passaport rus als ucraïnesos de les zones separatistes de l'est del país assegurant que la ciutadania russa només dona dret "a ser detingut en manifestacions", i al seu torn ha ofert la ciutadania ucraïnesa als russos.

Zelenski, que després de guanyar les eleccions del 21 d'abril prendrà possessió al juny, s'ofereix a facilitar la ciutadania ucraïnesa als "representants de totes les nacions que pateixen sota règims corruptes i autoritaris, però primer i especialment al poble de Rússia, que és el que més ho pateix". "Sabem perfectament el que comporta el passaport rus: el dret a ser detingut per manifestar-se pacíficament, el dret a no tenir eleccions lliures i el dret a oblidar-se dels drets humans i les llibertats".

D'aquesta manera, a través d'una llarga carta a les xarxes socials, el nou president ucraïnès entrava en el cos a cos amb el Kremlin, que ha agilitzat l'expedició de passaports russos als residents del Donbass (regió separatista i russòfila de l'est d'Ucraïna) que ho sol·licitin i que només hauran d'esperar tres mesos i no un any, com en la resta de casos. Moscou permetrà sol·licitar la ciutadania russa sense renunciar a la ucraïnesa.

Ucraïna eleva la tensió amb Rússia en proclamar l'ucraïnès llengua única a l'espai públic

La picabaralla tensa el que semblava que podria ser una millor relació entre els governs ucraïnès i rus amb la victòria del còmic Zelenski, amb qui Putin ha dit que està disposat a dialogar. Zelenski també s'ha compromès a reiniciar les converses de pau, actualment estancades, per desbloquejar la confrontació bèl·lica oberta el 2014 amb l'annexió a Rússia de la regió ucraïnesa de Crimea i amb el suport militar rus als separatistes de l'est.