El president afganès declara un alto el foc unilateral amb els talibans

És el primer cop des de l'inici de la intervenció nord-americana que el govern pren aquesta decisió

El president afganès, Aixraf Ghani, ha declarat aquest dijous un alto el foc unilateral temporal amb els talibans. És la primera vegada des de l'inici de la intervenció nord-americana al país, fa 17 anys, que el govern afganès pren aquesta decisió.

Els analistes consideren que amb aquest pas Ghani pretén animar el grup fonamentalista a seure d'una vegada en una taula de negociació per aconseguir la pau al país. També és cert que el president afganès està en un cul-de-sac. Els atacs contra les forces de seguretat afganeses són gairebé diaris, fins i tot a Kabul. L'any passat una mitjana de 28 policies i soldats afganesos van morir cada dia a causa de l'ofensiva talibana. Una xifra insostenible. A això s'hi afegeix el fet que fins a 30.000 agents fa tres mesos que no cobren el sou perquè la coalició internacional ha congelat els pagaments per por que vagin a parar a mans de líders corruptes.

L'alto el foc començarà dimarts que ve i s'acabarà el cinquè dia de l'Aid al-Fitr, la festivitat musulmana amb què se celebra el final del mes del Ramadà, segons ha precisat el president afganès. La festivitat està prevista per al 19 o 20 de juny, depenent de la posició de la lluna. "Aquest alto el foc és una oportunitat perquè els talibans s'adonin que la seva campanya violenta no els ajuda a guanyar-se els cors i les ments de la població afganesa, sinó a allunyar-la de la seva causa", ha afirmat Ghani quan ha fet el seu anunci.

"Les forces de seguretat afganeses aturaran la seva ofensiva contra els talibans però continuaran atacant l'Estat Islàmic i altres organitzacions terroristes estrangeres", ha detallat també el president afganès, tot i que no està clar com la policia i els soldats afganesos podran distingir entre uns insurgents i els altres.

El viceministre d'Interior afganès, Akhtar Mohammed Ibrahimi, ha informat que el govern ha coordinat la declaració de l'alto el foc amb les tropes nord-americanes desplegades a l'Afganistan i que són responsables de bona part dels atacs aeris contra el moviment fonamentalista al país. "Tenim constància de l'anunci del president Ghani, però no tenim res a dir-hi, de moment", ha afirmat un portaveu de les forces dels Estats Units.