Internacional 24/07/2017

El president de Polònia veta la controvertida reforma del Tribunal Suprem

La llei per modificar el funcionament de l'ens judicial havia tirat endavant malgrat l'oposició de les institucions europees

Agències
2 min
Un grup de polonesos protesta davant del palau presidencial, a Varsòvia

VarsòviaEl president polonès, Andrzej Duda, ha anunciat aquest dilluns que no ratificarà el projecte de llei del Tribunal Suprem que ha impulsat el govern conservador i que ha aixecat tanta polèmica els últims dies. Duda, en una compareixença a la televisió, ha sentenciat que "aquesta llei no reforça el sentit de justícia de la societat polonesa".

La reforma del màxim òrgan judicial, que preveia posar el Tribunal Suprem sota el control polític del partit del govern -Llei i Justícia-, va ser aprovada el 12 de juliol i ja ha tret milers de polonesos al carrer per protestar contra un projecte de llei que ataca directament la separació de poders. El president de Polònia ha especificat que les reformes judicials són necessàries, però ha subratllat que "no han de generar l'enfrontament de la societat ni suposar la divisió del país".

De fet, amb l'aprovació d'aquesta llei, el ministre de Justícia, que és també el fiscal general, podria nomenar la majoria dels magistrats d'aquesta institució. Per això Duda ja ha demanat al govern que modifiqui les normes aprovades perquè siguin acceptades per la majoria dels polonesos.

L'anunci ha sigut inesperat, ja que Andrzej Duda està estretament vinculat amb el partit del govern i fins ara s'havia mostrat favorable a totes les mesures promogudes des de l'executiu, fins i tot les més polèmiques, que han valgut al país la crítica d'estat que "duu a terme una deriva autoritària".

La ratificació del president era l'últim pas perquè la reforma entrés en vigor. Ara el projecte de llei haurà de retornar al Parlament perquè es modifiqui a partir de les recomanacions de Duda.

Amenaces

Des de l'aprovació de la reforma del Tribunal Suprem a les dues cambres parlamentàries, on Llei i Justícia té majoria, a Polònia li han caigut crítiques de totes bandes. La Comissió Europea (CE) ha amenaçat el govern polonès amb sancions i, de fet, prendrà una decisió al respecte aquest mateix dimecres. El portaveu de l'executiu comunitari, Margaritis Schinas, ha assegurat aquest dilluns que la institució està seguint "de ben a prop" els últims esdeveniments del país, però ha rebutjat fer una valoració sobre el vet que el president polonès ha anunciat avui mateix.

El vicepresident primer de la CE, Frans Timmermans, ja havia anunciat la possibilitat d'iniciar un procés d'infracció contra Polònia la setmana passada. I el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va demanar reunió i diàleg amb el president i el govern de Polònia per tal d'intentar redreçar la situació.

stats