Romania
Internacional 30/07/2012

El president romanès manté el càrrec per la baixa participació en el referèndum que havia de decidir el seu futur

La participació en la consulta de diumenge ha estat del 45,92%, insuficient per validar la consulta. Traian Basescu va ser destituït el 6 de juliol pel parlament però els ciutadans havien de validar la decisió del govern

Agències
1 min
El president romanès, Traian Basescu, celebra el resultat / REUTERS

BucarestEl president suspès de Romania, Traian Basescu, ha aconseguit mantenir el càrrec després que no s'arribés a la participació necessària per validar el referèndum que havia de decidir si ratificava o no la decisió presa el 6 de juliol pel parlament de destituir-lo.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La participació ha estat del 45,92%, menys del 50% necessari per validar-la. Això sí, més del 86% dels votants han optat per ratificar la destitució de president, segons l'Oficina Electoral Central en una estimació que no inclou els vots a l'estranger.

Basescu es manté, doncs, al palau presidencial i podrà esgotar el seu segon i darrer mandat, que acaba el 2014.

El resultat del referèndum posarà a Romania en una difícil situació política. Basescu, conservador, haurà de seguir cohabitant amb el govern de socialdemòcrates i liberals que va iniciar el frustrat procés de renovació del cap de l'Estat.

En el poder des de maig, quan va triomfar una moció de censura contra el darrer govern conservador fidel a Basescu, el govern del socialdemòcrata Victor Ponta va viure una guerra oberta amb el president durant els poc més de dos mesos que han coincidit en el poder.

Basescu ha dit que els romanesos han "rebutjat el cop d'Estat". Suspès de les seves funcions el passat 6 de juliol, el president havia estat acusat de violació greu de la Constitució i els seus aliats conservadors havien cridat al boicot perquè no s'arribés a la participació necessària per validar la consulta.

stats