Els preus dels aliments al món han pujat un 6% al juliol

Les condicions meteorològiques desfavorables han causat una disminució de la producció mundial d'aliments, segons ha fet públic la FAO

Els preus dels aliments a nivell mundial han pujat un 6% al juliol respecte al mes anterior. La meteorologia desfavorable ha fet disminuir la producció i, per tant, els preus han pujat. L'augment de preus ha refrescat la por al fet que es repeteixi la crisi alimentària dels anys 2007 i 2008, que va afectar sobretot les regions més pobres del planeta.

Les dades de l'índex dels preus dels aliments les proporciona l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació, FAO en les seves sigles en anglès. La FAO estableix una cistella de productes bàsics i en calcula el preu mundial. El mes de juliol aquest índex va arribar als 213 punts, una dada preocupant, però encara molt per sota del màxim mundial, que es va establir el febrer de l'any 2011 en els 238 punts.

L'organització internacional ha avançat la publicació d'aquest informe per alertar d'aquest augment de preus que trenca una seqüència de tres mesos consecutius de descensos. Segons la FAO les pluges a destemps a Brasil, la sequera als EUA, els problemes de producció a Rússia i el retard del monsó a l'Índia són les principals causes de la disminució de la producció que ha provocat augments de preus que arriben al 17% en el cas dels cereals o del 12% en el cas del sucre. L'augment dels preus del juliol representa un augment del 6% respecte al juny, però d'un 17% respecte al mateix juliol de l'any passat.

L'economista en cap de la FAO, Abdolreza Abbassian, ha avisat que les protestes violentes als carrers de països com Haití i Egipte dels anys 2007 i 2008 es podrien repetir. “Hi ha expectació per veure si aquest cop no duem a terme males polítiques com intervenir els mercats amb restriccions; si això no passa no veurem una situació tan seriosa com la dels anys 2007 i 2008. Però si aquestes polítiques es repeteixen pot passar qualsevol cosa” ha dit l'economista.

Intermón Oxfam denuncia una crisi alimentària mundial

Intermón Oxfam ha assegurat que des de principis d'any l'augment dels preus dels aliments i la sequera han causat una crisi alimentària al Sahel, a l'Àfrica occidental i central.

“Això no és un toc suau d'atenció, és la mateixa alarma mundial que ens ha estat cridant des del 2008”, ha dit Hannah Stoddart, director de la política de justícia econòmica d'Oxfam, referint-se a les dades de la FAO.

“Aquestes últimes xifres demostren un cop més que hi ha alguna cosa fonamentalment errònia en la nostra manera de produir i distribuir els aliments a tot el món. Durant massa temps els nostres líders han passat del tema mentre mil milions de persones passaven gana a tot el món”, ha dit Stoddart, que ha afegit que “el temps per actuar és ara”.

Més continguts de