Internacional 22/04/2020

El primer cas de covid-19 en un camp de refugiats al Líban encén les alertes

HRW denuncia les "condicions extremes" també als camps de Grècia, punt negre de la pandèmia

Ara
3 min
Una mare pentinant la seva filla, totes dues residents al camp de la Vall de Bekaa, al Líban

BarcelonaEl positiu d'una dona palestina procedent de Síria en un camp de refugiats al Líban ha posat en alerta l'agència de les Nacions Unides per als refugiats palestins, l'UNRWA, que ha explicat que s'han pres totes les mesures de prevenció per intentar evitar que hi hagi una transmissió comunitària. La dona va ser traslladada dimarts a la nit des del camp d'Al-Jalil, a la vall de la Bekaa, fins a un hospital de Beirut. Un equip de l'hospital públic Rafiq Hariri s'ha traslladat al camp per identificar totes les persones amb qui hauria estat en contacte.

L'UNRWA es fa càrrec de la factura econòmica de l'atenció de la malalta, que vivia al camp d'Al-Jalil, on hi ha registrats fins a 9.400 refugiats, tot i que algunes fonts diuen que hi viuen en realitat unes 3.000 persones. Al Líban el brot ha provocat 21 morts i 677 casos en dos mesos, tot i que no s'havia sumat cap nou cas en les últimes 24 hores.

Però un brot als camps de refugiats, en un país que n'acull prop d'un milió –la meitat en 12 camps precaris i la resta disseminats entre la població–, és un desenllaç molt temut per les autoritats del país i les organitzacions humanitàries. La sobrepoblació i la poca higiene, així com la falta de proves diagnòstiques per poder plantejar un aïllament social contundent, converteixen aquests entorns en bombes de rellotgeria.

L'ONG Human Rights Watch denunciava aquest mateix dimecres, de fet, la situació als camps de refugiats de Grècia. Segons l'ONG, les autoritats gregues no estan fent prou per atendre els milers de persones que malviuen en aquestes instal·lacions a les illes i encara no les ha dotat de prou punts d'aigua, serveis sanitaris o productes higiènics amb què protegir-se d'una infecció.

"Les condicions extremes a les zones de les illes deixen clar que no es compleix amb les mesures mínimes de prevenció i protecció contra el covid-19", assegura Belkis Wille, investigadora de HRW que assenyala que els residents no poden ni tan sols rentar-se les mans ni guardar la distància física adequada, les dues vies més eficaces per frenar l'epidèmia segons els consells de l'OMS i la comunitat científica.

Tot i que de moment no s'han detectat positius als camps de les illes del mar Egeu, sí que s'ha detectat algun cas en instal·lacions d'acollida a refugiats de la Grècia continental i HRW adverteix que si el coronavirus es propagués per l'interior dels camps la transmissió seria molt ràpida, precisament per aquestes condicions de barraques sense prou espai ni habitacions en què poder passar el confinament, ni aigua per fer la higiene.

Dimarts es va detectar un brot en un hotel de la localitat costanera de Porto Jeli, on 148 refugiats i dos empleats van donar positiu en les 500 proves arran de la descoberta d'un primer cas, en què una dona embarassada de sis mesos va haver de ser atesa a l'hospital per problemes relacionats amb la gestació.

A les illes gregues de Lesbos, Samos, Quios, Kos i Leros hi ha diferents camps de refugiats que acullen uns 35.000 migrants i sol·licitants d'asil, sis vegades més de la seva capacitat. Tot i que es van dissenyar com a instal·lacions d'ús temporal, ja fa més de cinc anys que alguns es troben bloquejats arran del tancament de les fronteres europees i del fracàs de l'acollida i reubicació dels refugiats que es va plantejar. Per evitar brots, HRW ha demanat descongestionar els camps abans que hi arribi el coronavirus. "És molt improbable que el covid-19 no arribi mai a Mória", ha dit un treballador voluntari del camp més gran de Lesbos, on 20.000 persones viuen en unes instal·lacions previstes per a 3.000.

El govern grec s'ha compromès a traslladar 2.400 residents de Mória fins a instal·lacions de la Grècia continental. Es preveu que el primer contingent de 1.500 surti dissabte dins d'un pla promogut per la UE. Les illes no han rebut guants ni mascaretes. Tret de Lesbos, gràcies a la feina voluntària d'un grup de dones que han cosit i cedit el material protector.

stats