Polèmica a França pel protagonisme polític de Brigitte Macron

L'oposició critica que la dona del president hagi assumit el càrrec de primera dama i compti amb un pressupost propi 

El projecte de llei que prohibeix als càrrecs públics contractar familiars ha posat en el punt de mira el paper de la primera dama a França, un càrrec al qual Emmanuel Macron va prometre donar un estatut clar i visibilitat abans d'arribar a la presidència.

La decisió que la primera dama compti amb un pressupost propi ha incomodat l'oposició tant de dretes com d'esquerres, que ha utilitzat els mitjans i les xarxes socials com a tribuna pública des d'on criticar el protagonisme de Brigitte Macron.

Emmanuel i Brigitte, un tàndem perfecte que es porta 24 anys

"Feu el que us dic, però no el que jo faig", ha ironitzat recentment sobre la qüestió el diputat del partit conservador Els Republicans, Thierry Mariani. Una crítica compartida pels socialistes i per l'esquerrà la França Insubmisa, que denuncien el tractament desigual aplicat a un càrrec que fins ara no tenia un marc definit i que no serà especificat fins després de l'estiu. "Llavors Brigitte Macron seria una col·laboradora? I no obstant això es prohibirà als diputats contractar un familiar, no?", ha criticat al seu compte de Twitter el diputat de l'esquerra radical Éric Coquerel.

"En la història de les parelles presidencials, les primeres dames sempre han tingut activitats benèfiques. No veig per quin motiu la dona del cap de l'estat hauria de tenir un pressupost pagat amb diners públics", ha dit el diputat socialista Luc Carvounas. 

Segons el diari 'Le Figaro', Brigitte Macron disposa actualment de dues secretàries i de "dos o tres col·laboradors", així com d'agents de seguretat i de fons per al funcionament de les seves activitats i la remuneració del seu equip.

L'absència de parella oficial en l'última etapa de l'anterior president, François Hollande, ha multiplicat l'interès per la presència de Brigitte en recents visites com la del matrimoni Trump o la cantant Rihanna. 

Les noves funcions de la primera dama no es precisaran fins al setembre, quan comenci el nou curs polític, però l'escolarització dels nens hospitalitzats i les dificultats que afronten les persones discapacitades figuren ja entre les seves prioritats. "Res s'improvisa. Cal molta serietat i proximitat sobre el terreny. Escolto el que diu la gent i aprenc. Res no és anecdòtic. És una feina de veritat que faig amb plaer, intentant respondre al que els francesos esperen de mi", ha dit la primera dama en declaracions recollides per la revista 'Voici'.

Segons fonts de la presidència, al seu despatx situat a l'anomenada ala 'madame' del Palau de l'Elisi hi arriben prop de 200 cartes diàries. En els dos primers mesos, afegeixen, en va rebre més que la seva predecessora, la periodista Valérie Trierweiler, en un any. El seu director de gabinet, Pierre Oliver Costa, ha explicat a la revista 'Capital' que els diners necessaris per a les seves diferents missions procedeixen directament del pressupost presidencial.

I tot i que l'estatus definitiu que adquireixi el seu rol encara està sent analitzat, l'equip de Brigitte Macron ha promès una transparència "total" sobre "què fa, com i per què". A França no s'oblida la polèmica desfermada el 2007 després que es conegués que Cécilia Sarkozy tenia una targeta de crèdit que carregava despeses al tresor públic. La llavors dona de Sarkozy es va veure obligada a retornar-la tot i que, segons el llavors portaveu governamental, Laurent Wauquiez, només l'havia fet servir per pagar "dues o tres invitacions a menjar".