Internacional 13/07/2013

Un problema tècnic i no humà és la causa del descarrilament del tren prop de París

La companyia francesa de ferrocarrils (SNFC) investiga per què es va deixar anar una peça d'una desena de quilos

Efe
2 min

ParisUna peça defectuosa en el canvi d'agulles de Brétigny-sur-Orge és la causa del descarrilament que es va produir aquest divendres, segons la companyia ferroviària SNCF, en aquesta estació a uns trenta quilòmetres al sud de París i que va causar sis morts i una trentena de ferits.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La fixació, una peça metàl·lica d'una desena de quilos, es va deixar anar, i això "va impedir el pas normal de les rodes [del tren] i va causar el descarrilament", ha assenyalat el director d'infraestructures de la Societat Nacional de Ferrocarrils, Pierre Isar, en conferència de premsa.

Isar ha reconegut que no se sap per què només es va produir el descarrilament a partir del quart vagó, ni per què un altre tren que havia circulat mitja hora abans del sinistre per aquest mateix canvi d'agulles no va tenir cap incident.

En qualsevol cas, ha anunciat que "a partir de demà" s'examinaran les 5.000 eclisses −nom tècnic d'aquestes peces− similars que hi ha a tota la xarxa ferroviària francesa.

"Les raons per les quals aquesta eclisa es va deixar anar és l'objectiu de la investigació", ha subratllat el president de la SNCF, Guillaume Pépy, que ha recordat que s'estan desenvolupant simultàniament tres procediments per determinar els motius del sinistre: un per la seva companyia, un altre per la justícia i un altre pel ministeri de Transports.

Pépy ha indicat que s'estan organitzant opcions alternatives per a la línia París-Limoges, que segueix interrompuda i continuarà així per un temps encara indeterminat.

En aquest corredor, que va des de la capital francesa cap al sud per Orleans, passen durant la setmana uns 500.000 passatgers diaris només en els serveis de rodalies.

Segons les xifres oficials encara provisionals, el descarrilament va provocar la mort de sis persones, i ferides greus a una trentena. Entre aquestes últimes, els serveis sanitaris qualificaven l'estat de dues com de "reservat".

Aquest migdia s'ha guardat un minut de silenci a totes les estacions i a tots els trens de França en homenatge a les víctimes.

A Brétigny-sur-Orge durant tot el dia continuaven els treballs amb grans grues per aixecar els vagons bolcats per comprovar que no hi havia persones atrapades entre la ferralla.

stats