Publicitat
Publicitat

MOBILITZACIÓ POPULAR

Les protestes aturen la construcció d'una planta química a la Xina

La població es queixava que la fàbrica d'aliatge de coure podia augmentar els casos de càncer. La policia va fer servir gasos lacrimògens i granades de so contra els manifestants

Les autoritats de la ciutat xinesa de Shifang (oest) han aturat "temporalment" la construcció d'una planta química després que desenes de milers de persones s'enfrontessin a la policia per protestar contra el projecte, que consideren "cancerigen".

Les protestes, que van començar dissabte passat, "es van tornar violentes", segons un comunicat oficial del govern local citat al diari 'South Xina Morning Post' , que indica que l'alcalde, Xu Guangyong, i el vicealcalde, Zhang Daobin, han confirmat que l'obra se suspendrà "mentre la majoria de la població s'hi oposi".

Com a mínim 13 persones, segons autoritats locals citades pel diari, van resultar ferides en les protestes, després que la policia fes servir gasos lacrimògens i granades d'atordiment per dispersar els ciutadans, que es van congregar al davant d'edificis públics. Però segons testimonis, hi havia "bastants més ferits", incloent-hi adolescents i persones grans, afegeix el diari.

Alguns manifestants encara continuaven als carrers de Shifang la passada mitjanit i denunciaven que la policia seguia fent ús de gasos lacrimògens per desallotjar.

El detonant de la revolta va ser la negativa de les autoritats a aturar la construcció de la fàbrica d'aliatge de coure, com demanaven els ciutadans en una carta en què es queixaven que contaminaria més la ciutat i faria augmentar els casos de càncer .

Les taxes de càncer a Shifang són ja més altes que la mitjana de les localitats pròximes, una circumstància que es coneix des de fa anys sota el nom de "llogarets del càncer" i que s'ha propagat a causa del frenètic creixement industrial de la Xina, segons el diari.

E l règim de Pequín informa que en alguns pobles de províncies centrals, com Henan, l'índex de càncer és 30, 40 i fins i tot 50 vegades superior a la mitjana, i hi ha províncies senceres on un determinat tipus de càncer s'ha estès a causa de la pol·lució.

L'últim incident similar registrat va tenir lloc el mes de desembre passat, quan centenars de veïns del poble de Haimen, a la província meridional de Canton (Guangdong), van protestar en contra de l'expansió d'una planta de combustió de carbó a la qual atribueixen un augment dels casos de càncer a la localitat.

Etiquetes

Més continguts de