Bahrein

Trontolla un altre aliat estratègic dels EUA

Les protestes continuen a la rotonda de la Perla

Els manifestants continuen ocupant la plaça, en un campament permanent, que el règim s'ha compromès a no atacar, després d'obrir un diàleg amb l'oposició

Centenars de manifestants segueixen reunint-se a la rotonda de  la Perla, a la capital Manamah, contra el govern i la família reial, on els manifestants han plantat un campament. Líders de l'oposició han establert una llista de demandes que inclouen l'alliberament dels presos i que la població pugui tenir més veu en la política del país.

Bahrain és una petita illa amb menys de 800.000 habitants, però té una posició estratègica que l'ha convertida en una de les principals bases nord-americanes per a les operacions a l'Iraq i a l'Afganistan: és la seu de la cinquena flota de la marina dels EUA. Des de l'inici de les protestes, la setmana passada, la policia antiavalots ha obert foc contra els manifestants, però finalment ha hagut de cedir el control de la plaça. Des de dilluns s'ha produït almenys set morts i centenars de ferits.

Divendres, les unitats de l'exèrcit van disparar contra els manifestants i van ferir més de 50 persones per evitar que els manifestants es reunissin a la plaça. Però després que les forces de seguretat es van retirar, els opositors hi van tornar a entrar i el moviment va revifar. La vaga general dels grups de l'oposició i els sindicats va ser desconvocada diumenge davant les promeses de diàleg per part del règim i la sortida de la policia de la plaça.

En una entrevista a la CNN, el xeic Salman va dir diumenge amb to conciliador que els manifestants podran continuar ocupant la rotonda. "Tots els partits polítics al país es mereixen una veu a la taula", va dir sobre la proposta de diàleg, afegint que el rei l'havia designat per dirigir i construir la confiança entre totes les parts.

Etiquetes

Més continguts de