TENSIÓ DIPLOMÀTICA
Internacional 07/06/2019

A punt de xocar un vaixell de guerra rus i un dels EUA

Els dos països se’n culpen mútuament i qualifiquen la maniobra d’“inacceptable”

Ara
2 min
A punt de xocar un vaixell de guerra rus i un dels EUA

BarcelonaPodria ser una metàfora de la relació històrica entre aquests dos països. Dos vaixells de guerra, un de Rússia i l’altre dels Estats Units, van estar ahir a punt de xocar l’un contra l’altre mentre navegaven per l’oceà Pacífic. Els russos van culpar els nord-americans, argumentant que havien practicat una “maniobra perillosa”, i els nord-americans, com no podia ser d’una altra manera, van acusar els russos del mateix.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El vídeo de l’incident, que va córrer com la pólvora per les xarxes socials, mostrava els dos vaixells -el destructor rus Almiral Vinogradov i l’embarcació de guerra USS Chancellorsville - passant a menys de 50 metres de distància, a punt de col·lisionar. “El creuer de míssils nord-americà Chancellorsville va canviar de rumb de cop i es va creuar amb el del destructor Almiral Vinogradov a uns 50 metres de la nau. Per evitar una col·lisió, la tripulació de l’ Almiral Vinogradov es va veure obligada a fer una maniobra d’emergència”, va denunciar en un comunicat la Flota Russa del Pacífic, que va qualificar l’acció de “totalment inacceptable”.

Versions oposades

Però els Estats Units van rebutjar totalment aquestes paraules i van explicar la seva versió dels fets. “Considerem que les accions de Rússia durant aquesta interacció han sigut insegures i poc professionals. No estan en conformitat amb les regulacions internacionals per prevenir les col·lisions al mar (COLREFGS)”, va respondre, també a través d’un comunicat oficial, la Setena Flota nord-americana, que té la seu al Japó. Segons la versió dels Estats Units, la maniobra russa es va produir a les 11.50 hores d’ahir, hora local, quan les dues embarcacions navegaven en paral·lel fins que, a poc a poc, es van anar acostant.

També hi ha discrepàncies entre els dos països a l’hora de concretar on es va produir l’ensurt: mentre que els russos van repetir que va ser al mar de la Xina, la versió de Washington el situa enmig del mar de les Filipines. Des de l’any passat, el Pentàgon ha estat incrementant la presència naval a la zona per fer front a les aspiracions sobiranistes de la Xina.

Episodis anteriors

Aquest incident, que hauria pogut desencadenar una crisi diplomàtica molt greu, arriba en mal moment. En els últims mesos, la tensió entre la Casa Blanca i el Kremlin s’ha incrementat, i els estira-i-arronses també han sigut presents entre les forces armades de les dues potències. De fet, no és, ni de bon tros, el primer cop que Washington i Moscou es culpen d’haver dut a terme maniobres militars perilloses al mar, a l’aire i a terra.

A finals del 2018, per exemple, el govern de Donald Trump va assegurar que un avió rus havia interceptat un dels seus aparells sobre el mar Negre. En aquell moment també hi va haver xoc de versions: els Estats Units van titllar Moscou d’“irresponsable”, mentre que Rússia va contestar que “s’havia produït una violació de l’espai aeri rus”. Fa només uns dies, un episodi similar amb un altre avió es va repetir a Síria.

stats