Internacional 11/08/2012

Quatre cooperants espanyols decideixen romandre als campaments de Tindouf

El ministeri d'Exteriors manté l'advertència de la inseguretat a la zona. Els cooperants evacuats arribaran a Madrid aquest dissabte al migdia

Efe
1 min

TindoufQuatre cooperants espanyols han decidit romandre als campaments saharauis de Tindouf per seguir treballant en projectes humanitaris, malgrat que el ministeri d'Exteriors manté l'advertència sobre la inseguretat de la zona i recomana la preparació d'un pla de protecció per a les ONG per propiciar la tornada esglaonada als campaments.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els dos membres de Metges del Món i el de l'ONG basca Mundubat que han optat per quedar-se van arribar als campaments dimecres passat, juntament amb una vintena d'activistes prosaharauis espanyols que aquest divendres a la nit van emprendre el viatge cap a Madrid després de reafirmar els seu compromís amb els refugiats. Aquests tres cooperants, que s'allotgen al centre on van ser segrestats Enric Gonyalons, Ainhoa Fernández de Rincón i la italiana Rossella Urru, s'afegeixen a José Oropesa, l'únic voluntari que va decidir seguir a Tindouf després de declinar la possibilitat de ser repatriat quan el govern espanyol va recomanar aquesta mesura el passat 28 de juliol.

Albert Sterm va assegurar que ell i la seva companya de Metges del Món continuaran la tasca a Tindouf per "responsabilitat, coherència i compromís amb el poble saharaui". "Sabem el que fem. Malgrat que la situació no és d'absoluta tranquil·litat, la seguretat de les nostres operacions es pot manejar seguint les normes que tenim", va afegir. L'evacuació que va disposar el govern espanyol va ser, diu, un cop anímic molt fort per als refugiats. "S'han sentit abandonats enmig del desert", va afirmar.

La delegació del moviment prosaharaui, integrat per representants de gairebé totes les comunitats autònomes, va volar aquest divendres a la nit des de Tindouf a Algèria, des d'on van viatjar cap a Madrid, on han arribat aquest dissabte al migdia.

stats