Internacional 07/04/2016

Els euroescèptics s'imposen a Holanda, amb una participació mínima

Els holandesos han rebutjat l'acord d'associació UE-Ucraïna amb el 61,1% de vots. La participació ha estat lleugerament superior al 30%, el llindar necessari per considerar-lo vàlid

Ara
2 min
Eufòria entre els euroescèptics en saber-se que han guanyat.

BarcelonaHolanda ha rebutjat aquest dimecres en referèndum l'acord d'associació entre la Unió Europea i Ucraïna, signat després de revolució que va fer caure el president Ianukóvitx i va disparar la tensió entre Europa i Rússia. Els holandesos han dit no a l'acord per un 61,1% de vots -enfront un 38,1% a favor de l'associació- i una participació del 32,2%, just per sobre del 30% necessari per donar validesa a la votació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La consulta no és vinculant, però el primer ministre holandès, Mark Rutte, ja ha anunciat després del referèndum que amb aquest resultat "la ratificació de l'acord no es pot tirar endavant". "Obrim un procés que segurament durarà dies: farem un debat al Consell de Ministres, parlarem amb els nostres socis a Europa, amb el Parlament. Ens prendrem el nostre temps, per respecte als votants", ha sentenciat Rutte.

Aquest resultat és un èxit per als euroescèptics que reclamen una sortida dels Països Baixos del club europeu, el què ja es considera com 'Nexit'. La celebració del referèndum és per ell mateix un triomf per a aquest sector, que va aconseguir que s'hi convoqués després de la recollida de 446.000 signatures, gairebé un terç més de les requerides per llei. La carta dels contraris a l'acord amb Ucraïna és que es tracta d'una relació amb "el país més corrupte d'Europa", segons resumeix gràficament el periodista Jan Roos, a l'agència Efe.

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ja va advertir al gener que el referèndum holandès podria conduir a una crisi en el continent en tenir el potencial de "canviar l'equilibri a Europa" i afavorir a Rússia.

El 2005 el no dels holandesos a la Constitució europea ja va suposar una frenada a la construcció política europea però ara, amb els fronts oberts de la crisi de refugiats, la de Grècia i el 'Brexit'Grècia 'Brexit', el revès als Països Baixos pot suposar una ensopegada encara més gran que fa una dècada. A més, per donar més dramatisme a la història, Amsterdam té aquest semestre la presidència rotatòria de la Unió Europea.

Poroixenko: "És un atac a la unitat d'Europa"

El president ucraïnès, Petró Poroixenko, ha estat un dels primers polítics en reaccionar aquest dijous. Més enllà del resultat, ha titllat titllat el referèndum a Holanda d'"atac a la unitat d'Europa". "El veritable objectiu dels organitzadors del referèndum no és l'Acord d'Associació entre Ucraïna i la UE, sinó un atac contra la unitat d'Europa i l'expansió dels valors europeus. Ho demostra el debat desplegat en vigílies de la consulta", ha recordat Poroixenko després de conèixer els resultats de la votació, la qual ha recordat que no és vinculant.

"Ara tenen la paraula el govern, el parlament i els polítics d'Holanda. Malgrat això, Ucraïna seguirà amb l'aplicació de l'acord d'associació, perquè és el camí cap a la modernització. No ens apartarem des del camí de la integració europea", ha subratllat.

stats