LÍBIA
Internacional 03/03/2011

Els refugiats provinents de Líbia comencen a abandonar el camp de Ras Ajdir

Després de les acumulacions d'aquests dies, els refugiats del camp de Ras Ajdir comencen a tornar als seus països. Unes 6.000 persones al dia surten del camp, on ara mateix hi ha 15.000 refugiats

Cristina Mas
2 min
Refugiats egipcis esperen per ser evacuats

Ras AjdirEls refugiats que han sortit de Líbia, majoritàriament treballadors estrangers, han començat a sortir amb avions cap als seus països. Fins ara s'acumulaven al camp de refugiats però avui la gent que marxa i arriba s'ha equilibrat, segons explica el coronel responsable del camp. Segons ha informat, el ritme de sortida és de 6.000 persones al dia, i la població s'ha estabilitzat en 15.000 persones. Ahir van sortir trenta vols en direcció a Egipte i avui esperen l'arribada d'un grup de 1.000 persones de Bangla Desh, segons informa el coronel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El coronel també ha explicat que no hi ha problemes de malalties ni problemes sanitaris greus. També ha dit que l'ajuda alimentària que ha arribat de la gent de Tunísia és suficient i fins i tot hi ha un excedent. Avui a la frontera ja no hi ha les acumulacions de gent que hi va haver durant el dia d'ahir però els refugiats que entren expliquen que hi ha molta gent esperant uns deu quilòmetres més endins de la frontera.

El camp de refugiats està a dos quilòmetres de la frontera. Un cop arriben els refugiats se'ls registra i es guarden els passaports en unes caixes de seguretat. Se'ls fa un reconeixement mèdic i, si estiguessin malalts o ferits –de moment no s'han trobat amb cap cas–, se'ls atendria en un hospital de campanya, on es farien les primeres cures per enviar-los després a un hospital de la capital.

Als refugiats se'ls instal·la en unes tendes de l'ACNUR. Són iglús on hi caben quinze persones i estan agrupats per nacionalitats: bengalís, algerians, egipcis i subsaharians. Hi ha una xarxa sanitària, letrines i un control molt estricte per evitar que es propaguin malalties. Per ara el govern egipci és el que més ràpid ha anat a fer tornar els seus ciutadans. Els que estan en una pitjor situació són els subsaharians. Molts expliquen que els han confós per mercenaris de Gaddafi i això ha provocat que rebessin pallisses i que algun morís. També són els que estan tardant més a poder tornar als seus països, però diuen que un representant de Ghana ha dit que podrien fer-ho d'aquí a tres dies.

stats