Internacional 02/04/2013

Més de 282.000 britànics repten el ministre de Treball a viure amb 62 euros a la setmana

Iain Duncan Smith va dir a la ràdio que podia viure amb aquesta quantitat

Acn
3 min
"53 lliures a la setmana? Demostra-ho IDS!"

LondresMés de 282.000 britànics han firmat una petició exigint al ministre de Treball i Pensions, Iain Duncan Smith, que intenti viure amb només 53 lliures a la setmana, uns 62 euros al canvi actual. El moviment, explosiu com tots els que s'originen a les xarxes, arriba després que Duncan Smith, un dels membres més ortodoxos del partit conservador, justifiqués les històriques retallades socials del govern de Cameron, que està desballestant l'estat del benestar fins a límits impensables fins i tot en les èpoques de Margaret Thatcher. En una entrevista a la ràdio Duncan Smith va assegurar que si hagués de viure amb només 53 lliures a la setmana "ho faria". I això és justament el que li demanen, des d'internet, milers de ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest 1 d'abril van entrar en vigor al Regne Unit un gran nombre de retallades i canvis en el sistema de prestacions socials, fins ara relativament generós. El mes ja s'ha qualificat a les xarxes com un "abril negre" per l'efecte de les retallades en els més vulnerables.

"7,57 lliures al dia? Demostra-ho, IDC!", diu l'enunciat de Change.org, que ha despertat una enorme expectació a les xarxes. "Aquesta petició demana a Iain Duncan Smith, l'actual ministre de Treball i Pensions, que demostri el que va dir i provi que pot viure amb 7,57 lliures al dia, o 53 a la setmana", diu la petició, que ja ha rebut el suport d'almenys 282.000 persones i que, per tant, és molt a prop d'assolir l'objectiu d'arribar a les 300.000.

Dilluns, al programa 'Today', David Bennet, un venedor del mercat, va dir que després de la retallada en l'ajut que rep per l'habitatge viurà amb 53 lliures a la setmana. El següent entrevistat va ser el ministre de Treball i Pensions, Iain Duncan Smith, que defensava els canvis. L'entrevistador li va preguntar si podria viure amb aquesta quantitat. Ell va respondre: "Si ho hagués de fer, ho faria", explica la petició a Change.org.

L'exigència dels ciutadans, que s'ha fet viral al Regne Unit, demana al ministre que visqui amb aquesta quantitat de diners "durant un any" i qüestiona l'eslògan del partit conservador de 'We are all in this together' ('Hi estem tots junts'). La petició remarca que si visqués amb 53 lliures a la setmana, Duncan Smith patiria una reducció del 97% dels ingressos, ja que actualment cobra 1.581 lliures a la setmana, o 225 lliures al dia.

L'home que ha iniciat la petició, Dom Aversano, ha assegurat en declaracions a la premsa britànica que hi ha un "gran abisme" entre el nivell de vida de la classe política anglesa i els ciutadans del carrer. Aversano ha lamentat que Duncan Smith vulgui aparèixer com un home "compassiu" quan està "atacant" els més dèbils de la societat. El ministre ha respost en declaracions a un diari local que ha estat a l'atur en dues ocasions a la seva vida i que ja ha viscut amb pocs recursos. "Sé el que és", ha indicat. Segons ell, la petició és una "distracció" de les reformes en el sistema de benestar social.

L'impost de l'habitació

Una de les mesures més polèmiques que va entrar en vigor aquest 1 d'abril és l'anomenada 'bedroom tax' o 'impost de l'habitació'. Segons la nova normativa, qualsevol persona en edat de treballar o a l'atur que visqui amb ajudes per al lloguer en un apartament on hi ha una habitació lliure patirà una retallada en les prestacions. La retallada serà del 14% si hi ha una habitació lliure, i del 25% si n'hi ha més.

stats