Internacional 29/12/2020

Els republicans s'uneixen als demòcrates per revocar el veto de Trump al pressupost de Defensa

Biden acusa la Casa Blanca d'"irresponsable" pel fet de seguir bloquejant informació de seguretat nacional

S.s.
3 min
La resurrecció de Biden frena la “revolució” de Sanders

BarcelonaL'encara president dels Estats Units, Donald Trump, ha rebut aquesta matinada una bona clatellada política quan més de 100 congressistes republicans s'han unit als demòcrates per revocar el seu veto presidencial a la llei d'autorització de la defensa nacional (NDAA, segons les sigles en anglès), una mena de pressupost anual que enguany preveu destinar 741.000 milions de dòlars a sous i modernització de l'equipament de l’Exèrcit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i l'ampli suport bipartidista que havia obtingut aquesta norma pressupostària a les dues cambres del Congrés, Trump la va vetar la setmana passada perquè inclou una proposta per rebatejar 10 bases militars que encara tenen noms de líders confederats. Un altre argument era que no incloia una derogació de la Secció 230, que permet a les plataformes tecnològiques (contra les que Trump manté una batalla per la censura que han aplicat als seus missatges) no fer-se responsables del què es penja a les seves xarxes socials. Si el rebuig al veto del president s'aprova també al Senat, serà el revés més gros que el seu propi partit hagi infligit mai al president Trump al Congrés.

Un total de 109 republicans van desafiar el president votant per rebutjar el veto, de forma que els 322 vots a favor (enfront de 87 en contra) van aconseguir els dos terços de la cambra baixa necessaris per revocar el bloqueig presidencial.

Però aquesta no va ser l'única sorpresa de la sessió d'ahir de la Cambra de Representants, que va celebrar una altra votació més favorable al president i que, de retruc, va generar una aliança força atítica. La llei per aprovar les ajudes als afectats per la pandèmia -per a la qual el president havia aixecat ahir dilluns el seu veto després d'una setmana- es va modificar per elevar els ajuts de 600 a 2.000 dòlars per persona, un increment que Trump havia reclamat en imposar el veto. Finalment, l'augment es va poder aprovar gràcies al vot de 40 congressistes republicans que es van unir als demòcrates per poder elevar aquests ajuts, tot i que el Partit Republicà s'havia oposat a l'increment abans de Nadal. Queda per veure si el Senat, de majoria clarament republicana, també ha canviat d'opinió en aquest punt i dona així una victòria a Trump, cosa que a hores d'ara, però, sembla poc probable.

Però la pandèmia crea estranyes parelles i l'increment de les ajudes a 2.000 dòlars per persona ha unit el president amb el senador de Vermont Bernie Sanders, a l'altre extrem de l'espectre polític. L'excandidat demòcrata a la presidència, de fet, amenaça amb bloquejar el rebuig al veto del president a la llei de defensa fins que el Senat no aprovi l'augment de les ajudes, un filibusterisme que podria obligar els senadors a continuar a Washington fins més enllà de l'Any Nou. El mateix Trump li va expressar el seu suport en un tuit.

Mentrestant, el president electe, Joe Biden, va publicar un vídeo per denunciar que el seu equip de transició segueix trobant "obstacles" per accedir a la informació de seguretat i intel·ligència que hauria d'estar rebent des de fa setmanes. Segons Biden, "el lideratge polític del departament de Defensa i a l'oficina de gestió i pressupostos" encara estan torpedinant la transició entre administracions negant-se a subministrar informació a l'equip que a partir del 20 de gener dirigirà el país.

"Ara mateix, el meu equip no està rebent tota la informació que necessitem de l'administració sortint en àrees clau de la seguretat nacional", assegurava Biden, i qualificava aquesta obstrucció com a "clarament irresponsable". "Ara que el nostre país afronta un període de transició, necessitem assegurar-nos que no es perdi res en el traspàs entre administracions. El meu equip necessita una imatge clara de les nostres postures arreu del món i de les operacions per dissuadir els nostres enemics" amb l'objectiu d'"evitar cap finestra de confusió que els adversaris puguin intentar explotar", alertava el president electe.

stats