El lideratge europeu de Macron s’enfonsa

Pedro Sánchez, reforçat per la victòria a les europees, busca aliances amb els liberals

Tant Marine Le Pen com el partit d’Emmanuel Macron tenien arguments diumenge per veure mig ple o mig buit el got de les eleccions europees a França. Però uns més que altres: la llista del partit ultradretà, liderada pel jove Jordan Bardella, va obtenir el 23,31% dels vots. Així, el Front Nacional -rebatejat amb el nom de Reagrupament Nacional (RN)- arribava en primera posició per davant de la llista presidencial, capitanejada per Nathalie Loiseau i apadrinada pel president francès, que va rebre el 22,41% dels vots.

Macron surt perdedor d’aquests comicis, i per partida doble. D’una banda, la seva aspiració a liderar el projecte de renovació d’Europa ha fracassat. El president francès no només no ha obtingut un suport suficient per consolidar-se com el referent polític per guiar Europa en els pròxims anys, sinó que s’ha vist superat per l’extrema dreta, amb un projecte europeu als antípodes. De fet, en aquests comicis s’ha consolidat entre els electors francesos l’antagonisme entre aquests dos lideratges oposats. Macron i Le Pen ocupen l’espai que fins ara havien polaritzat conservadors i esquerres.

D’altra banda, més enllà d’Europa, la derrota macronista també és un símptoma de desaprovació de les seves polítiques a França: les eleccions de diumenge eren les primeres a les quals s’enfrontava el president des que va accedir al poder el maig del 2017. En aquest punt, doncs, també surt malparat. Precisament, l’estratègia de campanya de l’RN ha consistit en convertir aquestes eleccions en una mena de plebiscit en contra del cap d’estat. Macron “no té cap altra opció”, va dir diumenge Le Pen, que va proposar dissoldre l’Assemblea Nacional per escollir-la amb un sistema d’escrutini “més democràtic i representatiu de l’opinió real del país”. La líder del partit d’extrema dreta feia referència així a l’escrutini proporcional. De moment, Macron ha optat pel muts i a la gàbia. Tampoc va fer cap comentari ahir al vespre quan va rebre a l’Elisi el president espanyol, Pedro Sánchez, que va viatjar al país veí per preparar la cimera d’avui entre caps d’estat i de govern de la UE.

El got mig ple

Amb tot, alguns membres del partit de Macron no reconeixen la derrota. La cap de llista de la formació del president es va justificar dient que estaven a “menys d’un punt de l’RN”, i va remarcar que el partit de Le Pen ha obtingut un resultat pitjor que el 2014. La ultradretana ja va guanyar les europees ara fa cinc anys, amb un 24,8% dels vots.

L’augment de la participació (50,12%, gairebé vuit punts més que el 2014) i el bon resultat que obté la llista del partit d’Europa Ecologia-Els Verds són les dues sorpreses de la nit electoral. El cap d’aquesta llista ecologista, Yannick Jadot, va aconseguir la tercera posició amb el 13,47% dels vots, per davant dels conservadors Els Republicans (8,48%), que van tenir el pitjor resultat de la història del partit. Jadot parla d’una “onada verda europea”, la força de la qual havia estat subestimada per les enquestes.