Publicitat
Publicitat

Crisi italiana

Berlusconi: "Hem d'actuar ràpid per sortir d'aquesta situació infernal"

El primer ministre italià diu que el candidat de consens del centre-dreta és Angelino Alfano. No descarta mantenir l'aliança amb la Lliga Nord d'Umberto Bossi

"Tan aviat com s'aprovi la llei d'estabilitat [d'austeritat pressupostària] em retiro perquè no veig cap majoria possible, només veig eleccions a principis de febrer, a les quals jo no seré candidat", amb aquesta contundència s'explica el primer ministre Silvio Berlusconi en una entrevista que publica avui La Stampa . El Cavaliere llança la tovallola de manera definitiva, si s'han de creure les seves paraules. Berlusconi diu que el candidat de consens del centre-dreta és Angelino Alfano, antic ministre de Justícia i secretari general del partit de Berlusconi, el Poble per la Llibertat (PDL). 

"En primer lloc hem de donar respostes immediates als mercats i no podem esperar més per aprovar les mesures acordades: em vaig comprometre amb Europa a fer-ho i abans de marxar vull mantenir la meva promesa. Però ara faig una crida a tothom, majoria i oposició, a col·laborar tan aviat com sigui possible, i després me'n vaig", diu Berlusconi.

Les eleccions, però, no se celebraran automàticament. "El cap d'Estat (el president Napolitano) ha de consultar si hi ha opcions de formar una nova majoria, però no crec que això sigui possible: jo no tinc cap intenció de formar un govern amb el Partit Demòcrata, i Casini [representant dels catòlics de la Unió de Centre] ha deixat clar que no li interessa un acord amb nosaltres. No hi ha altre camí que les eleccions", apunta l'encara primer ministre. Berlusconi reclama "anar de pressa: actuem per sortir d'aquesta situació infernal, i increïble, amb els mercats que ens pressionen".

El periodista li demana si se sent acorralat i si ens trobem davant d'un "cop d'estat dels mercats" i Berlusconi respon amb diplomàcia: "Aquesta pressió és una gran oportunitat, els mercats ens animen a fer les reformes que mai podem acabar d'impulsar. Sempre havia posat al programa la liberalització, però havia trobat moltíssimes resistències
; jo no ho vull viure com una imposició sinó com una oportunitat".
El redactor assegura que Berlusconi té un posat tranquil, que sembla "gairebé alleujat d'una càrrega o que encara no és conscient del que ha passat". El periodista li replica que no s'acaba de creure que plegui definitivament: "Sóc el pare fundador del meu partit i potser podria tornar a la presidència de l'AC Milan -replica Berlusconi-, i potser donaré un cop de mà a la campanya electoral, que sempre se m'ha donat bé". Berlusconi no descarta que el seu partit pugui guanyar les eleccions si manté l'aliança amb la Lliga Nord d'Umberto Bossi.


Etiquetes

Més continguts de