Crisi nuclear
Internacional 13/09/2011

El Japó revisarà la política energètica per limitar la dependència de les nuclears

El nou primer ministre, Yoshihiko Noda, diu que tindran un nou pla que afavorirà les renovables. Les empreses pressionen perquè el govern els granteixi el subministrament elèctric

Agències
1 min
Residents de l'àrea propera a la zona d'evacuació de Fukushima, en un test de radiació / GETTY

TòquioEl nou primer ministre japonès, Yoshihiko Noda, ha anunciat que en el proper any el seu govern definirà una nova política energètica a llarg termini, arran de l'accident de la central nuclear de Fukushima. En el seu discurs de política general, Noda, ha assenyalat que l'objectiu és "reduir tant com sigui possible el percentatge d'electricitat d'origen nuclear", en benefici de les energies renovables.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Abans de la catàstrofe nuclear provocada pel terratrèmol i el posterior tsunami de l'11 de març, el Japó preveia obtenir en les properes dècades més del 50% de l'energia de fonts nuclears. Amb aquesta política es pretenia reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle i reforçar la independència energètica de l'arxipèlag, que compta amb molt pocs recursos naturals propis. La crisi de Fukushima ha capgirat tots els plans. Des de l'accident, que ha deixat 80.000 persones sense llar, només s'ha posat en marxa una de les centrals, que es trobaven en parada tècnica des del març: al país només funcionen 11 dels 54 reactors disponibles.

Projectes congelats

Noda ha assegurat que els reactors que estan fora de servei es reconnectaran a la xarxa un cop se n'hagi garantit la seguretat. La construcció de noves centrals, però, (hi havia 14 projectes en marxa abans de l'accident) ha quedat congelada.

El teixit econòmic del país que ha patit aques estiu una retallada en el subministrament elèctric per evitar apagades a gran escala reclama al govern que els garanteixi l'energia per poder continuar l'activitat. La definició del pla d'estratègia energètica serà clau per a la construcció de noves infraestructures i per a la reactivació econòmica del Japó.

stats