IMMIGRACIÓ
Internacional 10/08/2019

La revolta de les ONG al Mediterrani

Rescaten més persones en les últimes hores i un total de 245 immigrants esperen ser desembarcats

Gerard Fageda
3 min
L’actor Richard Gere a la roda de premsa que va oferir ahir l’Open Arms a l’aeroport de Lampedusa.

Lampedusa (itàlia)La majoria de turistes de Lampedusa, que multipliquen la població d’aquesta petita illa italiana en la temporada d’estiu, sabien ahir que el protagonista de Pretty woman era a l’illa, però no tenien ni idea de per què. “Open Arms? Avui he vist a la tele que el Richard Gere ha vingut. També he vist algun cop que a Lampedusa han tingut problemes amb la immigració, però no en sé gairebé res”, contestava el Paolo, despistat, que com tants altres italians s’ha desplaçat aquests dies a Lampedusa per passar les vacances d’estiu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Efectivament, ahir Richard Gere era a Lampedusa per participar en una roda de premsa d’Open Arms i fer una crida perquè Europa ajudi d’una vegada els immigrants que esperen al Mediterrani central ser desembarcats. L’ Open Arms -que ja portava 121 immigrants a bord des de feia 8 dies- va rescatar dissabte a la matinada 39 persones més prop de Malta. Així mateix, el vaixell humanitari Viking Ocean, operat per Metges Sense Fronteres i SOS Mediteranée, va salvar divendres 85 persones en aigües internacionals davant de la costa de Líbia. És la revolta de les ONG. Ara un total de 245 persones esperen poder ser desembarcades. De moment, ningú els ha ofert port.

Només Malta s’ha mostrat disposada a rebre les 39 persones que l’ Open Arms va rescatar prop del seu litoral, però el director d’aquesta ONG, Oscar Camps, va respondre ahir que la proposta és “inacceptable”. Seria una “falta de respecte” per als que es quedessin a bord, va destacar. Lampedusa, que és més a prop de Tunísia que de Sicília, és juntament amb Malta un dels dos ports segurs i més pròxims en què els vaixells podrien atracar. Però el ministre de l’Interior italià, l’ultradretà Matteo Salvini, va suggerir que anessin a Eivissa, “perquè es diverteixin”, va afegir amb sorna.

Ahir la roda de premsa d’Open Arms es va fer al mateix aeroport de Lampedusa i molts turistes s’hi van acostar al veure Richard Gere. Molts l’aplaudien abans fins i tot que obrís la boca. L’actor nord-americà va carregar contra Salvini i el va comparar amb Trump: “Vinc d’un lloc on també tenim un president que gasta totes les seves energies en demonitzar tots els immigrants en comptes de buscar una solució al problema”. A mesura que uns visitants s’ho deien als altres, gent amb xancletes i sorra als peus, o a punt d’embarcar-se en un vol, s’acostaven a la compareixença davant la premsa. I l’actor insistia: “Hem d’aturar la paranoia generalitzada i la por a ajudar l’estranger”.

Quan Richard Gere va saber la situació de l’ Open Arms i es va assabentar que el govern italià ha aprovat una llei que imposa multes de fins a un milió d’euros a les ONG que rescatin immigrants i els portin a territori italià, no ho va dubtar. “Estava de camí a Roma amb la meva família i, quan me’n vaig assabentar, vaig enviar un missatge a l’Oscar Camps: «Eh, amb què puc ajudar?»”, va explicar l’actor. Gere va portar menjar i aigua a l’ Open Arms amb una embarcació divendres. Les imatges de l’escena es van publicar ahir a tots els mitjans de comunicació.

Al centre de Lampedusa, en canvi, ahir els turistes passaven el dia aliens al drama dels immigrants i la mediàtica roda de premsa a l’aeroport. “Lampedusa ens va cridar l’atenció per les seves platges paradisíaques i per la història que té l’illa, com el museu dels búnquers de la Segona Guerra Mundial o les ruïnes del neolític”, explicava l’Elena, una turista també italiana, per justificar el seu viatge a l’illa.

El Salvatore, que de dia treballa de transportista i a la nit de vigilant en un hotel, explica que abans hi havia molts menys turistes a l’illa, sobretot entre els anys 2011 i 2014, que és quan més immigrants hi arribaven. “Hi ha negocis que ho van passar malament. Però després, com que Lampedusa es va fer famosa per la immigració, molts més italians van conèixer-la i ara tenim més turisme que mai”, celebra. L’illa es caracteritza per les seves cases d’estil tunisià. A la nit escasseja la llum als carrers, a les carreteres no hi ha senyals de trànsit i la gent va en moto sense casc. I sobretot hi ha molta tranquil·litat. La Ilaria i l’Andrew, també turistes, d’Itàlia i Escòcia respectivament, explicaven ahir que havien viatjat a Lampedusa només per descansar. Ahir estaven tan desconnectats que no sabien ni que Richard Gere era a l’illa. “He viatjat per tot el món i a pocs llocs he vist una aigua tan transparent com aquí”, deien.

stats