Internacional 14/06/2019

Vaga feminista a Suïssa malgrat que no és el 8-M

Les dones cobren gairebé un 20% menys que els homes per fer la mateixa feina

Ara
3 min
Les dones es manifesten a la ciutat de Zurich.

BarcelonaSuïssa és un dels països més rics del món i amb més qualitat de vida. De fet, l'ONU, en el seu Índex de Desenvolupament Humà, situa el país alpí com el segon millor del món per viure-hi, després de Noruega. Però ser al pòdium no els assegura haver resolt un problema enquistat en tots els països del planeta: les dones cobren menys que els homes i pateixen abusos laborals i violència de gènere.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per això aquest divendres centenars de milers de dones, mogudes per la campanya del #MeToo, han fet vaga i han ocupat els carrers de les principals ciutats de Suïssa per reclamar una societat més igualitària i mostrar que "encara hi ha molt per fer". Han escollit el 14 de juny perquè en aquest dia l'any 1981 es va reconèixer el principi d'igualtat entre gèneres a la Constitució federal del país. Avui algunes dones no han treballat en tot el dia i altres han deixat la feina a partir de dos quarts de quatre de la tarda, reduint així la jornada laboral un 20% perquè moltes cobren gairebé fins un 20% menys que els homes.

La situació de les dones a Suïssa fins i tot és pitjor que en altres països europeus que es considera que tenen menys qualitat de vida. Les suïsses no van poder votar en unes eleccions fins al 1971, moltes dècades després que a la majoria de països occidentals, i fins al 1985 necessitaven el permís dels seus marits per treballar i obrir un compte bancari. En l'actualitat en aquest país els homes guanyen de mitjana un 12% més que les dones i el percentatge arriba fins al 18,5% en feines de més responsabilitat, segons dades de l'Organització Internacional del Treball (OIT).

Però hi ha altres motius per manifestar-se, les xifres mai enganyen. A Suïssa el 60% dels feines no remunerades (com la neteja o atendre els nens i la gent gran) recau en el sexe femení. El país no té prou guarderies per satisfer la demanda i, a més, els infants només van quatre dies a la setmana a l'escola fins als 8 anys, ja que els dimecres no fan classe. A partir dels 9 anys sí que van al col·legi els dimecres, però només al matí, fet que obliga moltes mares a aparcar les seves carreres professionals durant més temps que en altres països europeus per poder cuidar els fills.

A Suïssa només l'11,4% dels pares redueixen la seva jornada laboral i treballen a temps parcial, mentre que el percentatge entre les mares arriba al 80,6%, una diferència de gairebé 70 punts percentuals, segons informa el diari suïs 'Le Temps'.

Aquesta situació provoca que les pensions de les dones acabin sent molt més baixes que les dels homes. Avui a les dones suïsses, que representen més del 50% de la població, només els pertoca una tercera part del fons de pensions.

Ni tan sols hi ha paritat en l'esfera pública. Encara que el govern federal assegura que un dels seus principals objectius és aconseguir la igualtat, no sembla que ho aconsegueixi, i el percentatge de dones que ocupen alguna posició laboral relacionada amb la política no arriba al 29%.

Acabar amb la violència de gènere també és una assignatura pendent al país alpí. Cada dues setmanes una dona mor a Suïssa assassinada per la seva parella o exparella, i una de cada cinc assegura haver patit comentaris sexistes, assetjament i altres tipus de violència masclista. A més, estan totalment desprotegides per la llei, que només considera que hi ha violació quan es produeix una penetració i ignora altres tipus d'agressions.

stats