Publicitat
Publicitat

El robot Philae desperta i torna a transmetre dades des del seu cometa

El mòdul instal·lat per la sonda Rosetta en un cometa feia set mesos que estava en hibernació, però en acostar-se al Sol ha pogut recarregar les bateries solars

El mòdul Philae ha donat senyals d'haver recuperat la seva activitat després d'un letargia de gairebé set mesos sobre la superfície del cometa 67P/Txuriúmov-Guerassimenko, segons ha informat avui l'Agència Espacial Europea (ESA) a través de la xarxa social Twitter.

"Hola, Terra. Pots sentir-me?", ha tuitejat el mateix robot Philae Lander, i després ha preguntat, en l'habitual to desenfadat amb què se l'ha programat per personalitzar-lo:

Hello @ESA_Rosetta! I'm awake! How long have I been asleep? #Lifeonacomet

— Philae Lander (@Philae2014) June 14, 2015 " target="_blank">"Quant de temps he estat adormit?".La sonda Rosetta ha rebut aquesta nit de dissabte a diumenge un curta senyal d'uns 40 segons procedent del Philae, i això indicaria que les seves bateries (que funcionen amb energia solar) s'han reactivat i que l'aparell ha resistit les condicions climàtiques i ambientals, segons ha informat el Centre Nacional d'Estudis Espacials (CNES) francès.

"La bona notícia ha arribat de nit, quan el Philae ha respost a
les nostres trucades. Hem tingut al voltant de dos minuts d'enllaç entre la Rosetta i el Philae, i 40 segons de dades. Ara cal analitzar tot això, però el Philae és viu", ha explicat el president del CNES, Jean-Yves Le Gall, a l'emissora RTL.

El 12 de novembre passat, el Philae es va posar sobre la superfície del cometa i va estar operatiu durant gairebé 57 hores, en les quals va aconseguir enviar dades valuoses, encara que posteriorment, com que va quedar en una zona fosca on no li arribava la llum del Sol, no va poder recarregar les bateries solars i va entrar en hibernació.

En les últimes setmanes, els científics de la missió Rosetta ja havien pronosticat que el mòdul podria despertar al juny, a mesura que el cometa s'acostés al Sol i que les bateries solars que alimenten el Philae tinguessin l'oportunitat de recarregar-se.

La sonda Rosetta va haver de viatjar durant 10 anys a més de 510 milions de quilòmetres de la Terra per poder dipositar el robot Philae en aquest cometa.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT