MÓN
Internacional 01/02/2012

Romney torna a agafar embranzida en la cursa republicana i guanya les primàries decisives de Florida

L'exgovernador es perfila com el rival d'Obama en les presidencials de novembre després de capgirar de nou les enquestes. Ha obtingut el 47% dels vots, davant el 32% de l'ultraconservador Gingrich

Efe
3 min

MiamiL'exgovernador de Massachusetts, Mitt Romney, ha guanyat amb contundència les primàries republicanes a Florida i ha recuperat la iniciativa en la cursa republicana per enfrontar-se a Barack Obama en les presidencials del novembre als Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb el 81% dels vots escrutats, Romney obté el 47% dels vots, un avantatge de 15 punts respecte al seu rival més immediat, l'expresident de la Cambra de Representants Newt Gingrich, que rep el 32%.

A gran distància han quedat l'exsenador Rick Santorum, que obté el 13% dels sufragis, i el congressista Ron Paul, que s'ha de conformar amb el 7%.

Un exultant Romney ha comparègut davant els seus seguidors per agrair la victòria i, ja sentint-se candidat del partit, ha carregat contra el president dels EUA, Barack Obama, amb el qual aspira a batre el 6 de novembre.

"Senyor president, el van triar per liderar i vostè va optar per deixar-se manar. Ha arribat el moment de apartar-se", ha afirmat Romney, que ja vol projectar una imatge de mandatari i de candidat de fet del seu partit.

Com ha fet al llarg dels seus discursos de campanya, Romney ha carregat contra el president nord-americà associant-lo al Vell Continent. La Casa Blanca d'Obama representa "el pitjor del que s'ha convertit Europa", ha dit.

L'exgovernador té bones raons per sentir-se satisfet. Les enquestes a peu d'urna assenyalen que ha batut Gingrich a pràcticament tots els segments de població: dones, majors de cinquanta anys i hispans, que li han donat el seu vot per una gran majoria.

Gingrich s'ha imposat, per contra, al nord-oest de l'estat, on la població és més conservadora. Gingrich obté el suport de l'ala més propera al grup ultraconservador Tea Party

Els resultats suposen un gran gir per a la campanya electoral respecta a com estava fa només deu dies. Les primàries de Carolina del Sud van donar la victòria per un marge del 12% a l'expresident de la Cambra i les enquestes apuntaven a l'auge d'aquest candidat també a Florida.

Tot un revés per a Romney, que després de guanyar amb claredat a New Hampshire el dia 10 havia aspirat a un triomf a Carolina del Sud i un altre a Florida per donar per tancada la nominació.

Però al llarg dels últims deu dies, Gingrich, en lloc d'afermar el terreny, l'ha anat perdent. En part per l'enorme avantatge financer de Romney, que ha recaptat molts més diners que el seu rival i ha pogut gastar en l'estat del sud deu vegades més que ell.

Però també per l'agressivitat de l'exgovernador en els dos debats celebrats a l'estat, en els quals ha posat el seu rival a la defensiva.

I a una sèrie d'anuncis negatius contra Gingrich, en resposta a la tàctica que l'expresident de la Cambra havia utilitzat amb èxit contra ell a Carolina del Sud.

Potser també ha pesat en l'ànim dels votants d'aquest estat, molt més representatiu de tot el país que els que prèviament s'hi han pronunciar, les enquestes que indicaven que Obama tindria més problemes per derrotar a les urnes a Romney que Gingrich.

El gran desafiament ara per Romney serà mantenir la victòria d'avui en les pròximes primàries. El seu rival ha indicat que no es rendeix i hi haurà batalla.

La següent cita tindrà lloc a Nevada aquest dissabte.

Fins ara, i després de la victòria d'avui, que li dóna 50 delegats, Romney suma ja 84 representants per a la convenció republicana de Tampa (Florida) que a l'agost designarà oficialment el candidat del partit.

Gingrich en suma 27, mentre que Santorum arriba deu i Paul en té fins ara. En fan falta 1.144 per aconseguir la candidatura.

stats